Apollo Ensemble uit Lelystad presenteert nieuwe cd 'Symbiose'

Apollo Ensemble. Foto: Anne Meyer Fotografie

De cd Symbiose van het Apollo Ensemble uit Lelystad verschijnt op vrijdag 27 mei, tijdens een feestelijk concert in Theater Posa. Het album omvat Symfonie nr. 40 in g-klein van Wolfgang Amadeus Mozart en Symfonie nr. 5 in Bes-groot van Franz Schubert.

‘De Mozart-symfonie is een oceaan van pijn en passie, geschreven in een voor hem ongebruikelijke toonsoort’, zegt de Oekraïense David Rabinovich, violist en artistiek leider van het Apollo Ensemble.

Pure tragiek

‘Mozart componeerde slechts een handvol stukken in g-klein en in al die gevallen is het pure tragiek. Zet daar Schubert tegenover: al na de eerste paar maten schijnt de zon en voel je je blij. Het fascinerende is dat de basis van beide symfonieën dezelfde is. De emotionele ambiance is echter totaal verschillend.’

Gebruikt in popmuziek

De 40e symfonie van Mozart is een van de meest bekende klassieke werken ter wereld. Iedereen herkent het begin. Al spoedig nadat Mozart deze symfonie gecomponeerd had, waren andere componisten, zoals Beethoven en Brahms, er al heel enthousiast over. Maar ook nu wordt deze muziek nog veel gespeeld en ook gebruikt in popmuziek. De symfonie staat in een mineur toonsoort. Dat maakt dat er, ook al is de muziek soms snel en levendig, er toch vaak een tragische ondertoon in zit.

Gecharmeerd

Mozart schreef zijn 40e symfonie op 32-jarige leeftijd. Het zou een van zijn laatste symfonieën worden. Het is een vierdelige werk dat zonder uitgesponnen introductie meteen op markante wijze met de deur in huis valt. Er waren meer grote namen gecharmeerd van deze symfonie. Naar verluidt heeft Beethoven een deel van zijn 5e symfonie gebaseerd op noten uit de veertigste van Mozart. Johannes Brahms sprak van de kroon op Mozarts collectie. Ook in de twintigste eeuw werd er dankbaar gebruik van gemaakt. Zo schreef de Argentijnse arrangeur Waldo de los Rios een popbewerking die hoog in de Nederlandse Top 40 eindigde. Nokia maakte er een ringtone van, die wereldwijd door vele miljoenen werd gebruikt.

Symbiose

De cd verschijnt vrijdag 27 mei en wordt uitgebracht door Querstand. Het album is onder meer verkrijgbaar via muziekwinkels en via de website van het Apollo Ensemble .

Nieuws

menu