Aanleg fietspad langs Polderdreef in Lelystad start eind november

De Polderdreef ter hoogte van het Zuiderwagenplein.

De Polderdreef ter hoogte van het Zuiderwagenplein. Foto: Egbert Voerman

De aanleg van het fietspad langs de Polderdreef in Lelystad gaat eind november van start. Het fietspad is een belangrijke schakel in het hoofdfietsnetwerk van de stad en hiermee wordt de omgeving van het Lelycentre beter bereikbaar. De aanleg wordt mede mogelijk gemaakt door een provinciale subsidie.

Het fietspad komt langs de Polderdreef vanaf de kruising met de Atol tot de oversteek bij de rotonde met de Parkdreef. Op dit gedeelte wordt een rood geasfalteerd fietspad van 3,50 meter breed aangelegd. De oversteek bij de rotonde met de Parkdreef wordt uitgevoerd in klinkerbestrating. Naast het fietspad komt het bestaande voetpad wat nu langs de Polderdreef loopt weer terug. Dit voetpad wordt 2,10 meter breed.

Bomen gekapt en terug geplant

Ook worden er bomen gekapt om het fietspad aan te leggen. Als het fietspad klaar is, worden er ongeveer 24 nieuwe bomen terug geplant.

Afsluiting voor voetgangers (en fietsers)

Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren wordt het fiets- en voetpad vanaf de T-kruising met de Atol en het voetpad vanaf de straat bij de Maerlant tot de rotonde bij de Parkdreef, afgesloten voor doorgaand (fiets)verkeer. De bedrijven en winkels in het Lelycentre blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar voor alle verkeer.

Fietsers worden omgeleid via de straat Maerlant ter hoogte van nummer 8 en nummer 10 (gebouw Lelystaete) via de Maerlant, Marktplaats, Parkzijde en de Zwembadbrug naar de Badweg (en omgekeerd). Voor voetgangers ligt de omleidingsroute vlakbij het huidige voetpad langs de Polderdreef. De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

Afsluiting voor gemotoriseerd verkeer op de Polderdreef

Omdat er verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd op en aan het asfalt, wordt de Polderdreef af en toe afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Zo komen er verkeersdrempels op enkele kruisingen van de Polderdreef, waar deze nog niet zijn en waar het fietspad langs komt te liggen. De strook asfalt van de Polderdreef bij de Strandbrug en ter hoogte van het gebouw Lelystaete (Maerlant 10) die ‘over’ is, wordt weggehaald. De Polderdreef wordt bij de aansluiting op de rotonde Parkdreef volledig uitgevoerd in een weg met 2 rijstroken, gescheiden met een witte streep op het asfalt.

Doorgaand verkeer op de Polderdreef wordt in principe omgeleid via de Zuigerplasdreef, Houtribdreef en Parkdreef.

Naar verwachting zijn alle werkzaamheden half mei 2023 afgerond.