Aandacht voor Bentley op Nationale Oldtimerdag in Lelystad

Een Bentley 1947 Old No 1 MK VI(R). Foto: Nationale Oldtimerdag

Tijdens de Nationale Oldtimerdag, de grootste oldtimermeeting in de Benelux die zondag 19 juni wordt gehouden in Lelystad, is er speciale aandacht voor het 100-jarig bestaan van het legendarische Britse automerk Bentley.

Met als motto ‘100 Extraordinary Years’ wordt stilgestaan bij het eeuwfeest van Bentley. In 1919 zag het merk het levenslicht. In 2021 bereikte het een bijzonder moment door het aantal van 200.000 gebouwde modellen te bereiken. Feiten die naar oordeel van de organisatiecommissie van de Nationale Oldtimerdag niet onopgemerkt voorbij mogen gaan.

Festiviteiten in Engeland

Nederlandse Bentley-bezitters namen deel aan de festiviteiten in 2019 in Engeland, maar in eigen land was er - mede daardoor - nauwelijks aandacht voor dit bijzondere jubileum. De uitbraak van de coronaepidemie zorgde ervoor dat de Nationale Oldtimerdag twee keer achtereen moest worden geannuleerd.

[De tekst gaat verder na de foto]

In samenwerking met de Bentley Drivers Club Dutch Region, privé collectioneurs en enkele handelshuizen is er tijdens de 36e editie van het oldtimerfestijn in Lelystad een indrukwekkende line-up samengesteld met de naam ‘Terugblik op 100 jaar Bentley’. De line-up geeft een overzicht van iconische Bentley ontwerpen.

Nog zonder motor

In 1919 werd het eerste model gebouwd, nog zonder motor. Een jaar later verscheen de eerste complete Bentley en in 1921 werd het eerste model verkocht. Visionair Walter Owen Bentley gaf de aanzet tot een automobiel die tot de dag van vandaag autoliefhebbers verbaasd en aan zich bindt. In een periode van ruim tachtig jaar werden er zo’n 50.000 modellen gebouwd en verkocht.

Vanaf 2003 ging het plotsklaps hard met de verkoopcijfers en die werden in amper twintig jaar verviervoudigd. De line-up is opgebouwd met onder meer een Bentley 3.0 Vandenplas Tourer 1924 en een Bentley 4.5 1928. Dat laatste model won in dat jaar de 24 Uur van Le Mans en boekte een snelheidsrecord op het Brooklands Circuit in Engeland.

Dertig modellen

In de line-up van in totaal dertig modellen ook een Bentley Derby 3.5 Mulliner DHC (1934), Bentley Derby 3.5 Parkward (1935), Bentley Old Numer One (1947), Benley Mk VI Mulliner Saloon (1949). De meest recente modellen in de jubileumpresentatie zijn onder meer een Bentley 6.8 Azure Convertible (1999), Bentley Arnage R 2005 en een Bentley Continental GT Speed Mulliner Coupé 2008.

[De tekst gaat verder na de foto]

‘Het is een uniek gebeuren. Slechts zelden komen er in ons land een dergelijk aantal Bentley automobielen bijeen. Het is een compliment waard dat de organisatie van de Nationale Oldtimerdag er in is geslaagd om een gevarieerde line-up samen te stellen. Voor de vele Bentley liefhebbers een feest van herkenning,’ aldus Dich Schornagel, autojournalist en bestuurslid van de BDC.

Bataviaboulevard

De Nationale Oldtimerdag vindt plaats op zondag 19 juni aan de Bataviaboulevard in Lelystad. Er is voldoende parkeergelegenheid en de toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Oldtimerdag .

Nieuws

menu