asv Dronten gaat op naar het volgende hoogtepunt

asv Dronten-PSV op 11 juli 2002. De wedstrijd eindigde in 1-10. Foto: Peter Renkema

Voetbalvereniging asv Dronten viert zaterdag 25 juni het zestigjarig bestaan. In aanloop naar dit jubileum publiceert FlevoPost een serie verhalen over de oudste vereniging van de gemeente. Deze zesde en laatste aflevering beschrijft enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van de vereniging.

Zoeken naar hoogtepunten is altijd een precaire zaak. Wie vindt wat een hoogtepunt? En dan is er ook nog de realiteit van niet complete opsommingen. Maar niemand zal ontkennen dat de oprichting van de club in 1962 uiteraard het eerste onbetwiste hoogtepunt in het bestaan van asv Dronten is. Zonder noeste welwillende oprichters geen vereniging.

Eerste kampioenschap

Het eerste kampioenschap is ook zo’n moment. Op 4 april 1964 is het zo ver, na een 5-1 overwinning op Creil. Spelers en trainer maken op een platte landbouwwagen een glorieuze rondrit door het dorp, voorafgegaan door muziekvereniging De Eendracht.

Die avond is er een grandioze feestavond in het Parochiehuis. Vele jaren later, in het seizoen 1986-1987, wanneer het 25-jarig jubileum gevierd wordt, promoveert asv Dronten van de afdeling Zwolle naar de ‘grote’ KNVB. Uiteindelijk wordt zelfs de Hoofdklasse bereikt. Vier seizoenen lang (2000-2001, 2002-2003, 2003-2004 en 2004-2005) speelt de club op het hoogste amateurniveau, met onvergetelijke wedstrijden tegen bijvoorbeeld Flevo Boys, Urk en IJsselmeervogels.

Bouw nieuwe kantine

‘Vijf gulden de man, laat zien dat het kan’. Veel ASVD’ers trokken vrijdag avond 7 november 1975 het dorp in voor een deur-aan-deur actie om de bouw van een nieuwe kantine mogelijk te maken. De inzamelingsactie werd rechtstreeks uitgezonden via de VLOD (Vereniging Lokale Omroep Dronten). De actieweek leverde 76.000 gulden op. Via een ongelooflijk stuk zelfwerkzaamheid werd in betrekkelijk korte tijd het clubhuis gerealiseerd. Op 21 mei 1977 werd De Spil officieel geopend.

Er zijn mensen die al zestig jaar lid zijn van asv Dronten. Zij waren er bij in 1962 en zullen niet ontbreken wanneer de vereniging haar zestigste verjaardag viert. Die tien trouwe leden verdienen een eervolle vermelding: Harm Bies, Melle de Boer, Roelie Bouwer-De Vogel, Roel Braad, Grietje Braad-Morren, Johan Greve, Evert-Jan Morren, Henk Timmer, Gerrit de Vogel en Piet Zwijnenburg.

Profs naar Dronten

Meer hoogtepunten: interlandwedstrijden, profclubs die naar Dronten kwamen (Ajax, Heerenveen, PEC Zwolle, FC Utrecht, Vitesse, FC Groningen, Feyenoord en PSV), ontelbare kampioenschappen, ereleden, persoonlijke successen. De lijst is onuitputtelijk.

Het eerstvolgende hoogtepunt is het grote jubileumfeest op 25 juni. De zestigste verjaardag van de club wordt gevierd met een dag vol activiteiten voor jong en oud op het Burgemeester Dekker Sportpark. De dag wordt besloten met een receptie en een grote feestavond.

Lees ook: Asv Dronten kampioen van tweede klasse G

Nieuws

Meest gelezen

menu