Zestigplussers sterker door ZilverFitness in Dronten. Startbijeenkomst met uitleg en een gratis proefles

De leeftijd van de deelnemers aan ZilverFitness ligt tussen eind 50 en eind 70. Foto: Otto Walter

ZilverFitness, een sportprogramma speciaal voor zestigplussers, opent nu ook in Dronten. Maandag 26 september is er een startbijeenkomst met uitleg en een gratis proefles.

Deelnemers aan het programma worden in kleine groepen begeleid door ervaren vaste coaches en nemen deel zonder contract waar ze lang aan vast zitten. De functionele trainingen bevatten naast conditieverbetering ook bot- en spierversterkende oefeningen. ZilverFitness heeft zestien locaties in Nederland en opent nu dus ook in Dronten.

Spiermassa neemt af

Ben-Anne (55) van ZilverFitness vertelt: ‘Na je dertigste neemt de botdichtheid af en worden je spieren langzaamaan wat dunner. Elk jaar lever je een klein beetje spiermassa in. Naarmate je ouder wordt gaat dat sneller en op 70-jarige leeftijd is dat gemiddeld drie procent per jaar. Tien jaar achter elkaar zo’n afname betekent dat je ongeveer 25 procent van je totale spiermassa kwijtraakt. Logisch dat sommige zaken dan moeilijker gaan.’ Om juist die spiermassa te behouden, startte Ben-Anne 5 jaar geleden samen met zijn compagnon Malcolm (45) ZilverFitness.

Bot- en spierversterkende training

Volgens neurowetenschapper Erik Scherder houden beweging en krachttraining het afweersysteem op peil. Het houdt het lijf in conditie en verkleint het risico op ernstige gevolgen van corona. De kans op dementie lijkt af te nemen. Ook de Gezondheidsraad adviseert om minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen, naast 150 minuten per week bewegen.

Wie deelneemt aan ZilverFitness traint in kleine groepen, altijd onder leiding van een gediplomeerde vaste coach gedurende het gehele lesuur. Ben-Anne: ‘Het is daarbij de bedoeling dat de oefeningen zwaar genoeg zijn en dat je je spieren gaat voelen. Dat is nodig om sterker te worden. De grootste uitdaging zit in de houdingsspieren. Dit zijn de niet zichtbare, diepgelegen spieren rondom het bekken en tegen de ruggengraat aan. Zij zorgen voor een stabiele romp. Deze spieren train je niet door een wandeling, maar juist met losse gewichten en het hele lichaam.’

Startbijeenkomst met gratis proefles

De leeftijd van de deelnemers ligt tussen eind 50 en eind 70. ZilverFitness wordt gegeven in de sportschool van CrossFit Silverback aan het Agripark-Oost 2a in Dronten, is vooralsnog op maandag en donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. Als zich meer mensen aandienen komen er extra lesuren.

Via www.zilverfitness.nl kunnen mensen zich inschrijven voor de startbijeenkomst op maandag 26 september van 10.30 tot 12.15 uur of voor een gratis proefles op een andere datum. Wie liever belt kan dat doen met Ben-Anne, telefoon: 030-7523548.

Nieuws

menu