Woningbouwplan op de plek van de voormalige meubelzaak Rikken aan De Noord in Dronten wordt mogelijk geschorst

Op de voormalige locatie van Rikken Wonen en Slapen aan De Noord 48 in Dronten zijn plannen voor de bouw van ruim 60 appartementen voor een speciale doelgroep.

Op de voormalige locatie van Rikken Wonen en Slapen aan De Noord 48 in Dronten zijn plannen voor de bouw van ruim 60 appartementen voor een speciale doelgroep. Foto: Google Maps

Hoe zwaar tilt de Raad van State aan het ontbreken van een geluidsonderzoek voor de geplande woningbouw op de plek van de voormalige meubelzaak Rikken aan De Noord 48 in Dronten? Het antwoord komt binnen twee weken.

Dat meldde de raadsvoorzitter vandaag aan het einde van een spoedzitting. Die was aangevraagd door de Van de Klundert Beheer, de eigenaar van twee naastgelegen panden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Dronten gaat het om een bouwplan voor 60 appartementen en 16 eengezinswoningen op de plek van de voormalige meubelzaak. Dat pand wordt binnen enkele weken gesloopt. Daarna moeten de voorbereidingen voor de nieuwbouw snel van start gaan, volgens de directeur van projectontwikkelaar Ispa Vastgoed.

Geluidsonderzoek

De gemeente heeft geen geluidsonderzoek gedaan om vast te stellen of voor de toekomstige bewoners een goed leefklimaat gegarandeerd is. De gemeente heeft vastgesteld onder welke milieucategorie het telecombedrijf van Van de Klundert valt. En volgens die categorie is een afstand van 10 meter tussen de woningen en het bedrijfspand voldoende.

Desondanks zette de raadsvoorzitter daar een fors vraagteken bij. “Dat is wel een erg korte afstand. Hoe kan de gemeente verzekeren dat daar geen probleem van komt?” Maar volgens de gemeentewoordvoerder vallen de activiteiten van het telecombedrijf onder een relatief lage categorie. En er is in de gebouwde omgeving nu altijd wel enige hinder. Het is de vraag of de Raad hier genoegen mee neemt.

Onduidelijkheid

De reden waarom Van de Klundert naar de Raad van State stapte is dat de gemeente in zijn ogen geen duidelijkheid gaf over de plannen. Volgens zijn raadsman is niet precies helder hoe en wat er precies gebouwd gaat worden. Ook dreigt zijn bedrijfspand onbereikbaar te worden voor dagelijks vrachtverkeer.

De spoedzaak bij de Raad bracht wel enige duidelijkheid. Zo kwam tijdens de zitting de formele toezegging van de gemeente dat het bedrijfspand bereikbaar blijft. De afsluiting van de ventweg waaraan het bedrijf ligt, komt pas ter hoogte van de woningen.

Toezegging

De ontwikkelaar deed ook een toezegging waaraan hij volgens de raadsvoorzitter nu wel vastzit. Ter hoogte van het dakterras bij de woning van Van de Klundert boven het bedrijfspand komen maar drie bouwlagen. Dat is volgens Van de Klundert aanvaardbaar en dreigt er geen aantasting van zijn privacy als hij op het dakterras zit. De nieuwe woningen komen volgens de projectontwikkelaar op ongeveer 20 meter afstand.

Gevaar bij graafwerkzaamheden

Van de Klundert wees de Raad ook nog op het gevaar bij graafwerkzaamheden. Op zijn terrein liggen ondergrondse leidingen die in verbinding staan met het spoor. Daarmee kunnen op afstand metingen worden gedaan aan apparatuur van Prorail. Hij ziet niet graag dat die leidingen beschadig worden.