De kracht van de wind: bezoekers nemen kijkje bij aanleg windparken in Dronten

Rondleiding bij de aanleg van een windpark. Foto: Fotostudio Wierd

Als je er met je neus bovenop staat, merk je hoe enorm groot de mastdelen en wieken van een windmolen zijn. Nieuwsgierigen namen vrijdag een kijkje op de bouwplaats van vier windparken in het buitengebied van Dronten.

Duurzaam energiebedrijf Pure Energie nam de bezoekers - met een helm op en een veiligheidshesje aan - mee naar vier windparken in aanbouw: Hoge Vaart Zuid (tien windmolens), Hondtocht Zuid (vijf windmolens), Oldebroekertocht (vijf windmolens) en Flevo Ventum (vijf windmolens). Pure Energie is de eigenaar van de eerste drie windparken, Flevo Ventum BV is de eigenaar van Windpark Flevo Ventum. Deze vier windparken zijn onderdeel van het grotere Windplan Groen .

247 meter

Alle windmolens van de vier windparken worden van het merk Vestas en het type V162. Ze krijgen een ashoogte van 166 meter, een rotordiameter van 162 meter en een tiphoogte - het bovenste puntje als de wiek rechtovereind staat - van 247 meter.

Deze moderne windmolens wekken circa 21 miljoen kWh per stuk per jaar op. De 25 windmolens van deze vier windparken samen wekken dus naar verwachting circa 525 miljoen kWh per jaar op. Dat is ruim twee keer zoveel elektriciteit als in de gehele gemeente Dronten jaarlijks wordt gebruikt.

Nieuws

menu