Wijnne's Waarheid | Voor alles is een tijd

Ard van Wees van kaasboerderij De Polderzoom. Foto: Fotostudio Wierd

Jarenlang reed ik er drie keer per week langs, zonder dat ik het wist. Het was de tijd dat ik nog volleybalde. Dit deed ik in Oldebroek en om daar te komen stuurde ik mijn Peugeot over de Elburgerweg. Ik speelde al ver voor ik in Flevoland kwam wonen en werken bij Blauw Wit.

Hoewel de rest van mijn leven zich voornamelijk afspeelde in en om Dronten bleef ik volleyballen in Heren 3. We speelden al jaren samen; zo af en toe diende zich een nieuwe speler aan, maar de vaste kern bleef de vaste kern. De gedachte in Dronten te gaan volleyballen kwam nooit in me op. Waarom zou ik?

Lang geleden kwam ik Ard van Wees tegen. Ik wist toen nog niet wie hij was. We raakten aan de praat en hij vertelde dat hij een kaasboerderij had, De Polderzoom, vlak bij Elburg. Goh, reageerde ik, daar ben daar vaak langs gereden, op weg naar een training of wedstrijd. Tenminste, het zal iets in die geest zijn geweest; welke woorden ik precies koos weet ik niet meer, het is op z’n minst meer dan tien jaar geleden. Ik merkte op dat ze vast de boodschappen in Elburg deden. Lekker dichtbij. Nee, was het antwoord. De boodschappen deden ze bij Van Wees in Dronten. Net als dat de kinderen in Dronten naar school gingen en ze in Dronten op sport zaten. Want, zo was de redenatie van Van Wees, we zijn bewust in Dronten komen wonen en met elkaar ben je de samenleving. Dan doe je de dingen in Dronten. Net als dat het bij mij geen seconde in me was opgekomen in Dronten te gaan volleyballen, was naar Elburg gaan voor de boodschappen voor Van Wees nooit een optie. Dat dit principe met zich meebracht dat je de nodige tijd onderweg was voor de boodschappen of om je kinderen naar de club te brengen, het zij zo. Van Wees is in dit opzicht een ware polderpionier.

En nu, nu stopt Van Wees met De Polderzoom. Nog tot en met 31 december kunnen we kaas halen aan de Elburgerweg 36 maar daarna is het over. Kaasmaken is een fysiek zwaar beroep en dat gaat voor Van Wees niet meer zonder pijn. Daar komt bij dat hij geen opvolging heeft. Het heeft hem de naar eigen zeggen moeilijke beslissing doen nemen om te stoppen. Een paar weken geleden bracht hij het nieuws naar buiten. Hij sloot zijn bericht aan klanten en afnemers af met de zin ‘Voor alles is een tijd’. Dat vind ik mooi; er spreekt uit dat hij vrede heeft met de beslissing, hoe moeilijk deze ook is geweest. En dat-ie moeilijk is geweest haal je uit zijn verhaal. Hij heeft het over ‘mijn geliefde werk’ en ‘onvergetelijk’. Maar aan alles komt een eind, moet Van Wees ook hebben gedacht.

We kunnen nog anderhalve maand kaas kopen bij De Polderzoom. Ik ga dat zeker doen. Het is de lekkerste kaas van de polder.

Nieuws

menu