Foto's | WijLand Festival in Dronten kent prachtige en zonnige editie

Duizenden bezoekers genoten van een groot aanbod aan voorstellingen. Foto: Fotostudio Wierd

Het WijLand Festival in het Wisentbos is een pareltje op de evenementenkalender van Dronten en wijde, wijde omgeving. Dat is een gevoel dat ik enkele weken al beschreef in een column en dat er na dit weekend alleen maar sterker op is geworden. De vijfde editie van het festival geeft daar alle aanleiding toe.

De kans is groot dat ik in herhaling val in dit artikel. Het is het lot van iemand die heel enthousiast is over iets en dat het liefst van de daken wil schreeuwen.

[De tekst gaat verder na de foto]

Ambiance

Het begint bij de ambiance van het festival. De toegang er naartoe en de aankleding van het terrein is magisch. Het Wisentbos leent zich uitstekend voor een kleinschalig festival als dit. De groene omgeving past bij de kleurrijke aankleding en andersom. Alsof het altijd zo is geweest of altijd zo zou moeten zijn.

Het festivalterrein is wat ingedikt ten opzichte van de eerdere edities (eerlijk is eerlijk, in 2019 kon ik er niet naartoe, dus ik weet niet hoe het toen was). Die compactheid doet de sfeer goed, al maakt het ook dat er wat weinig plekken zijn om te ontsnappen aan het rumoer. Een stilteplek met stoelen en tafeltjes, maar zonder bar en optredens, zou wat mij betreft nog een aanvulling zijn. De compactheid geeft het festival echter ook kans om te groeien. Mocht het ooit zo zijn dat de ‘deuren’ gesloten moeten worden omdat het festivalterrein vol is, dan is het relatief simpel om een volgende editie richting het grote veld bij de vijver uit te breiden.

Mooie vondst ook om bij die vijver een afgeschermd deel als open luchttheater in te richten. Geweldige optredens daar, met acrobatiek en circusachtige voorstellingen, en wederom: de ambiance, met het uitzicht op de vijver.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Verrassend programma

En dan de programmering. Die is uitgekiend en van hoge kwaliteit. Dat weet je als bezoeker. Je zult je er geen buil aan vallen. De optredens in de grote overdekte tent hebben, naar mate de avond vordert, een groter feestgehalte. Niemand hoeft zich te vervelen. De foodtrucks bieden goed eten dat maakt dat je het festivalterrein niet hoeft te verlaten.

En je ontdekt nog eens wat. Zo’n container met 15 stoelen binnenstappen is een drempel voor mij, maar als je die eenmaal hebt genomen, heb je wel het gevoel dat de voorstellingen daar voor jou persoonlijk worden gespeeld. En ‘Sawdust Symphony’ zaterdagavond was zo vervreemdend, bizar, ongrijpbaar en verrassend, dat ik het niet snel zal vergeten.

[De tekst gaat verder na de foto]

Gemengd publiek

De aanloop in de avond heeft me verrast. Wat me goed doet; er lopen veel jongeren rond. Overdag is het een familiefestival, zo aan het eind van de middag zijn er ook veel tieners en naarmate de avond vordert komt er steeds meer iets oudere jeugd bij. Die vieren dan feest met hun vaders en moeders, buurmannen en buurvrouwen. De sfeer is goed en opgetogen, hoe kan dat ook anders in die omgeving?

[De tekst gaat verder na de foto]

Kortom: het WijLand Festival is volwassen geworden en heeft haar vorm gevonden. Nu moet het nog gekoesterd worden: de Drontense samenleving doet dat al door te komen. Het is nu ook aan de politiek en het bedrijfsleven om het festival te omarmen en er voor te zorgen dat het blijft bestaan. Want een (gratis) festival als dit kost wel geld. Naast een dorpsfeest als De Meerpaaldagen is er behoefte aan, aan een zomers feest dat enkele dagen duurt en een iets ander programma heeft.

Foto-impressie

Bekijk hieronder de uitgebreide foto-impressie die Mischa Massink van het WijLand Festival maakte.:

Nieuws

Meest gelezen

menu