WijLand Festival Dronten dit jaar toch gratis toegankelijk

WijLand in 2019.

WijLand in 2019. Foto: Fotostudio Wierd

De vijfde editie van het WijLand Festival in Dronten is toch gratis toegankelijk. Hiertoe heeft de organisatie besloten naar aanleiding van vele vragen en opmerkingen van bezoekers van voorgaande edities. Het festival vindt plaats op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli.

‘We hoorden en lazen dat veel van onze vaste bezoekers het jammer vonden dat ze niet meer gratis het festival in en uit konden lopen,’ aldus John Hagel, producent van het festival.

Verkoop van dagkaarten

‘Dit zagen we onder andere ook terug in de verkoop van de dagkaarten. Hoewel het financieel na de twee voorbije coronajaren niet gemakkelijk is, hebben we toch gemeend tegemoet te moeten komen aan de vragen die er leven,’ aldus Hagel.

Bezoekers kunnen dus toch gratis het festivalterrein op en genieten van gratis muziekoptredens in de Operatent. Voor een aantal andere voorstellingen en optredens, die niet in de Operatent plaatsvinden, betalen bezoekers net als bij voorgaande edities bij de ingang van de speellocatie entree in de vorm van consumptiemuntjes.

Wat als je al tickets hebt?

Reeds gekochte tickets geven recht op volledig gratis toegang tot alle voorstellingen op het hele terrein. Daarnaast ontvangen deze tickethouders een gratis duurzaam glas voor hun drankjes en tien consumptiemuntjes per dagticket en twintig per weekendpas. Het is daarom dus ook nog steeds mogelijk om dag- of weekendtickets te bestellen.

De verkoop van dagtickets viel door verschillende oorzaken tegen. ‘Wekelijks lees je in de krant over tegenvallende bezoekerscijfers in theaters en schouwburgen, mensen reserveren minder, zijn nog beducht of zijn druk met het inhalen van afgelaste voorstellingen,’ aldus Hagel.

Pas op het laatste moment

‘Allemaal redenen om pas op het laatste moment te besluiten een ticket te kopen. Omdat de publieksinkomsten een groot deel van de begroting uitmaken is het voor de stichting te risicovol om tot het laatste moment te wachten. Daarnaast komen we met deze oplossing de bezoekers met een smalle beurs tegemoet en hopen we zo meer mensen te mogen verwelkomen.’

Ook dit jaar zijn er tijdens het festival veel voorstellingen. Verdeeld over het hele weekend zijn dit er meer dan tweehonderd. Het aanbod aan optredens is gevarieerd en uniek. Het gaat van kleinschalige vertelvoorstellingen en straattheater tot grote internationale circustheatervoorstellingen. Er zijn ook dit jaar weer veel muziekoptredens van groepen uit binnen- en buitenland.

Completer en unieker

‘We proberen ieder jaar weer iets completer en unieker te zijn in ons aanbod,’ stelt Hagel. ‘En net als voorgaande jaren besteden we daarbij ook weer veel aandacht aan de aankleding van het festival. Het unieke decor van het Wisentbos en de vijverpartij, in combinatie met de aankleding, zorgt voor een magische sfeer. We nodigen iedereen dan ook van harte uit een kijkje te komen nemen op het festival.’

Het volledige programma en alle informatie is ook terug te vinden op de website van het festival: . Hier zijn ook dagtickets en weekendpassen te koop.