Plaatje Roggebot wordt steeds completer

De situatie vanuit de lucht.

De situatie vanuit de lucht. Foto: Leo van Bemmel Fotografie

Wie van Dronten naar Kampen - en vice versa - rijdt komt er langs, de werkzaamheden bij de Roggebotsluis. Van de grond af is moeilijk te zien wat het werk allemaal behelst en hoe het bouwterrein er uit ziet. Vanuit de lucht heb je een beter beeld.

Bijgaande foto geeft een fraai beeld van de stand van zaken. Goed is te zien hoeveel breder de weg en de brug worden vergeleken met de huidige weg en brug. De oude brug en weg zijn nog zichtbaar op de foto, maar zullen uiteindelijk verdwijnen. Ditzelfde geldt voor de sluis. Ook te zien is het sluiswachtershuisje. Dat zal ook verdwijnen.

Nieuwe infrastructuur

De N307 is een onderdeel van een belangrijke oost-westverbinding in Noord-Nederland: de weg van Alkmaar, via de dijk Enkhuizen-Lelystad, naar Zwolle. De huidige weg met de rotonde bij de Roggebotsluis maakt plaats voor nieuwe infrastructuur. Er komen gescheiden (parallel)wegen voor langzaam en snel verkeer, ongelijkvloerse kruisingen en een rotonde en een ovonde (ovale rotonde).

Verdwijnen van de sluis is de laatste stap in de waterveiligheidsaanpak van de regio IJsseldelta Zuid. Hierdoor wordt de doorgang voor het water hier een stuk breder. De nieuwe brug heeft een grotere doorvaarthoogte en een beweegbaar deel voor staande masten. Dit zorgt voor een vlottere doorstroming van het verkeer en een veiligere situatie voor gebruikers van weg en water.

Reevesluis

Ter vervanging van de Roggebotsluis is er de Reevesluis. Die is al geruime tijd in gebruik.