Vrijwilligers maken oevers en stranden randmeren weer schoon

Vrijwilligers ruimen zwerfvuil op langs de randmeren. Foto: Fotostudio Wierd

Ruim 150 vrijwilligers hebben zich zaterdag gestort op het zwerfafvalvrij maken van de oevers van de randmeren in Dronten en Zeewolde.

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen van Dronten gaf zaterdagochtend het startsein voor de opschoonactie op de parkeerplaats bij restaurant At Sea.

De actie was een initiatief van IVN Flevoland (Instituut voor natuureducatie), de provincie en de gemeenten Dronten en Zeewolde. Vrijwilligers van verschillende sport- en cultuurorganisaties struinden de oevers af, op zoek naar zwerfafval en plastic.

[De tekst gaat verder na de foto]

Enorme hoeveelheid zwerfafval

De opruimactie zorgde voor een enorme hoeveelheid zwerfafval, zoals dopjes, blikjes en flesjes. Gedeputeerde Harold Hofstra, die ook meehielp: ‘Dit initiatief past bij de provincie vanuit het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid voor een groene en schone leefomgeving en het stimuleren van sport’. Daarom heeft de provincie samen met de gemeenten Dronten en Zeewolde de opruimactie financieel mogelijk gemaakt. Het vrijwillig opruimen van zwerfafval langs de randmeren draagt bij aan het behouden van een goede natuur- en waterkwaliteit. Dat is goed voor de gezondheid en het zorgt voor een kwalitatief beter leven’.

[De tekst gaat verder na de foto]

Schone Rivieren

De opruimacties langs de Flevolandse randmeren zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van het Instituut voor Natuureducatie (IVN), Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation.

De samenstelling van het afval wordt nog onderzocht. Hierdoor ontstaat een beter beeld van het soort afval en waaruit het bestaat. Op deze manier kunnen we met betrokkenen overheden, bedrijven en andere partijen op zoek naar lokale oplossingen om dit afval tegen te gaan.

Nieuws

menu