Verwarring over openingstijden winkels op feestdagen in Dronten

Winkelcentrum Suydersee in Dronten. Foto: Fotostudio Wierd

De winkeltijdenverordening van de gemeente Dronten zorgt soms voor verwarring. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van GroenLinks.

Geldende regel

Die had naar aanleiding van een Facebookbericht van de Albert Heijn in Dronten-West vragen gesteld. De AH moest op Goede Vrijdag om 17.00 uur dicht. De supermarkt klaagde daar over en deed het voorkomen alsof dat iets nieuws was, dat supermarkten op feestdagen om 17.00 uur dicht moeten.

Dat laatste is niet het geval. De regel dat de supermarkt om 17.00 uur op Goede Vrijdag de deuren moet sluiten, is er al sinds 2014, toen dat in de lokale winkeltijdenverordening werd vastgesteld. Deze regel geldt ook voor Nieuwjaarsdag.

Verwarring

De verwarring ontstaat bij de zogenaamde ‘tweede feestdagen’. Gaat u er maar even voor zitten. Supermarkten mogen elke zondag van 16.00 tot 19.00 uur open zijn. Daarnaast zijn er voor veertien zon- en feestdagen speciale openingstijden van 12.00 tot 17.00 uur. Voor winkelcentra worden die 14 dagen, waaronder bijvoorbeeld Christelijke feestdagen en Nieuwjaarsdag vallen, gemeenschappelijk afgesproken: alle winkels mogen op de afgesproken dag open zijn of niet, maar er wordt niet op individueel niveau met elke winkel aan afspraak gemaakt over op welke feestdag die open wil zijn.

De verwarring ontstaat als bijvoorbeeld Eerste Kerstdag op een zondag valt en een supermarkt volgens de zondagsopening open mag van 16.00 tot 19.00 uur. Maar als Tweede Kerstdag op een zondag valt en dat een afgesproken koopzondag is, mag de supermarkt open van 12.00 tot 17.00 uur en niet, zoals bij een normale zondag, tot 19.00 uur. Voor winkeliers kan het verwarrend zijn dat op de ene feestdag ze open mogen zijn tot 17.00 uur en op de andere tot 19.00 uur, maar zo is dat als sinds 2014 vastgelegd in de verordening.

Aanpassing nodig

Mogelijk dat het nieuwe college het gesprek oppakt om andere openingstijden te hanteren. Leefbaar Dronten bijvoorbeeld is er voorstander van openingstijden zoveel mogelijk over te laten aan winkeliers zelf. Om bijvoorbeeld mogelijk te maken dat supermarkten alle zon- en feestdagen open mogen van 12.00 tot 19.00 uur, moet de winkeltijdenverordening worden aangepast en daarvoor is eerst een besluit van de gemeenteraad nodig.

Nieuws

menu