Vanaf midden december weer treinen tussen Lelystad en Dronten

Een stilstaande trein na de stroomstoring op vrijdag 2 september. Foto: Archief Fotostudio Wierd

De verwachting is dat het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten vanaf medio december weer opgestart kan worden. Over een traject van zeven kilometer moeten onder andere bovenleiding, kabels, seinen en relaiskasten vervangen worden. De kosten lopen in de miljoenen. Dat heeft ProRail bekendgemaakt.

De schade is het gevolg van de stroomstoring op vrijdag 2 september. In het hoogspanningsstation tussen Dronten en Lelystad brak die middag brand uit, veroorzaakt door een kortsluiting. In het hoogspanningsstation vonden op dat moment werkzaamheden plaats. Normaal zorgt een veiligheidssysteem er op zo’n moment voor dat de stroom van de kabels wordt gehaald, maar dat systeem werkte niet. Ook de back-up voor het veiligheidssysteem weigerde dienst.

Teveel stroom

Gevolg daarvan was dat er op enkele kabels aan de hoogspanningsleidingen tussen Dronten en Lelystad teveel stroom kwam te staan, waardoor deze begonnen te roken. Ook braken er bij verschillende verdeelstations brandjes uit.

Nabij Swifterbant kwam de hoogspanningskabel te dicht bij de bovenleiding van de trein en zorgde voor overslag. De afgelopen dagen heeft ProRail onderzoek gedaan op locatie en eerste herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Daaruit blijkt dat over een groot stuk infra herstel nodig is.

Alles op alles

ProRail verwacht dat medio december de treinen weer kunnen rijden tussen Lelystad en Dronten. ‘We zetten echt alles op alles, omdat we het belangrijk vinden dat de treinen zo snel mogelijk weer kunnen rijden,’ aldus regiodirecteur Harro Homan. ‘Gezien de omvangrijke schade is medio december de snelste mogelijkheid.’

Haalbaarheid bijgesteld

Tegelijk is er op dit moment een sterk verstoorde markt voor materialen en personeelsschaarste, die ook de spoorsector raakt. Tussentijds wordt voortdurend de voortgang gemonitord en bijgestuurd waar nodig en mogelijk. De haalbaarheid van deze prognose zal worden bijgesteld indien het sneller kan of later noodzakelijk is.

Nieuws

menu