Tuinvijvers voor salamanderonderzoek gezocht in Swifterbant, Dronten en Biddinghuizen

Een alpenwatersalamander. Foto: Wirestock

Landschapsbeheer Flevoland zoekt inwoners van Swifterbant, Dronten en Biddinghuizen die het leuk vinden om dit voorjaar onderzoek te doen in hun eigen tuinvijver naar de kleine- en de alpenwatersalamander.

Dat onderzoek lijkt moeilijker dan het is: schijn in het donker met een zaklamp in de vijver en kijk of er salamanders te zien zijn. Ter voorbereiding houdt Landschapsbeheer een digitale bijeenkomst op 16 maart voor de deelnemers. Na afloop van het onderzoek volgt een presentatie van de resultaten.

Niet erg kieskeurig

Voor voortplantingswater is de alpenwatersalamander niet erg kieskeurig. Wel leeft hij het liefst in water zonder vissen. Binnen de bebouwde kom zijn dit vooral tuinvijvers. Van Swifterbant is bekend dat de alpenwatersalamander er voorkomt. Er zijn wat waarnemingen uit het verleden, maar hoe is de verspreiding over het dorp?

Ook is Landschapsbeheer benieuwd naar de verspreiding van de kleine watersalamander in de hele gemeente Dronten. Deze algemeen voorkomende salamander is goed herkenbaar en komt onder andere voor in tuinvijvers. De mannetjes zijn in de voortplantingstijd goed herkenbaar aan de mooie kam op hun rug.

Aanmelden

Wie wil meedoen aan het onderzoek kan zich aanmelden via bit.ly/tuinvijverdronten . Wie eerst meer informatie wil kan contact opnemen met Rebecca Wielink (wielink@landschapsbeheer.net, 06-30253499).

Nieuws

Meest gelezen

menu