Tessel Schrijer uit Dronten wint European Odd Fellows Youth Tour

Winnaar Tessel Schrijer omringd door oud deelnemers European Odd Fellows Youth Tour. Foto: Wim Hijink

Tessel Schrijer van het Almere College in Dronten heeft de European Odd Fellows Youth Tour gewonnen. Dit deed ze door de Odd Fellow Jeugdprijs te winnen, een essaywedstrijd voor scholieren van het Almere College en Ichtus College.

De Odd Fellows Dronten hield de wedstrijd voor de zevende keer, in samenwerking met de twee scholen voor voortgezet onderwijs. De winnaar gaat op reis om samen met jongeren uit andere landen internationale ervaring op te doen. Leerlingen van de bovenbouw Havo en VWO konden een essay schrijven over een actualiteit.

Reischeque overhandigd

Dinsdagavond 7 maart hebben de winnaars van vorige jaren, Rachel Pascoe en Anna Havelaar, in het Odd Fellowhuis de felbegeerde reischeque overhandigd aan winnaar Tessel Schrijer.

De bedoeling van de competitie is om jonge mensen de gelegenheid te geven zich te verdiepen in de actuele wereld en zich hierover te laten horen. Dit jaar waren er twee sterke genomineerden, die het de jury behoorlijk moeilijk hebben gemaakt. In het Odd Fellowhuis hielden Tessel Schrijer en Carlijn van de Moesdijk een prachtige elevator pitch over hun onderwerp voor een rijk gevulde zaal. Het publiek was onder de indruk van de diepgang die beide dames in hun onderwerp hadden aangebracht.

Eten op jouw bord

‘De kindjes in Afrika zouden blij zijn met het eten op jouw bord. Toch?’ luidde de titel van het essay van Tessel. Zij schrijft over mogelijkheden om de wereldvoedsel problematiek aan te pakken. En dan niet alleen mondiaal, maar om te beginnen bij onszelf, op ons eigen bord. Ze hield in haar pitch de zaal een spiegel voor.

‘Baas in eigen buik’ was de titel van het essay van Carlijn. Zij pleit voor bindende Europese wetgeving waarin de legalisering van abortus wordt vastgelegd. Nog altijd overlijden er vele vrouwen aan de gevolgen van illegale abortus en met de opkomst van de Pro-life beweging in Amerika lijkt hieraan nog geen eind te komen. Een actueel en dringend onderwerp dat zij op een open en diepgaande manier benaderde.

Pittige gesprekken

In interviews voorafgaande aan de avond hadden de genomineerden in pittige gesprekken de jury al mogen overtuigen met hun betoog. Prettige gesprekken met twee dappere jonge mensen die begaan zijn met wat er in de wereld gebeurt. Eigenlijk verdienen ze allebei de eerste prijs. De voorgelezen juryrapporten waren dan ook positief en beiden kandidaten kregen een welverdiend certificaat van deelname uitgereikt. Maar er moest gekozen worden en het verhaal van Tessel Schrijer werd uitverkoren.

Zij gaat met winnaars uit andere regio’s en landen onder anderen een vergadering van de Verenigde Naties in New York bezoeken, in IJsland kennis vergaren over het klimaat en nieuwe mensen en culturen leren kennen. Een betekenisvolle ervaring die veel invloed kan hebben op keuzes voor studie en levenspad, zo vertelden de aanwezige eerdere winnaars enthousiast. Overigens hadden zij al een nieuwe naam voor zichzelf en hun internationale vrienden bedacht: Young Fellows. Dat klinkt veelbelovend.

Vooral vragen stellen

Wethouder Peter Duvekot was het eens met de woorden van oud deelnemer Mourad om met een open mind op reis te gaan en vooral vragen te stellen. ‘Blijf vooral kritisch en rebels’, waren zijn woorden. Hij nodigde Carlijn uit om een halve dag met het college van de gemeente Dronten mee te lopen waar zij een kijkje kan nemen in een kleiner bestuursklimaat.

Anne Langereis, voorzitter van de avond, besloot de bijeenkomst met een quote van Eleanor Rooseveld: ‘Probeer iedere dag één ding te doen waar je tegenop ziet, waar je angst voor hebt. Carlijn en Tessel hebben laten zien hoe waardevol deze uitspraak is.

Nieuws

Meest gelezen

menu