Stichting Geschiedschrijving Dronten houdt donateursavond

Roggebotsluis in de pioniersjaren. Foto: Stichting Geschiedschrijving Dronten

De Stichting Geschiedschrijving Dronten houdt maandag 28 november om 20.00 uur voor het eerst sinds de corona-uitbraak haar traditionele donateursavond. De avond vindt plaats in zalencentrum Open Hof.

Geschiedschrijving Dronten bestaat meer dan dertig jaar. Tijd voor vernieuwing, vinden ze bij de stichting, die zich in een nieuw jasje heeft gestoken. Dat jasje wordt aan de donateurs getoond.

Filmpjes en verhalen

Daarnaast vormen filmpjes en verhalen over het verleden van Dronten en de uitreiking van het eerste exemplaar van de nieuwste publicatie een belangrijk onderdeel van het programma. Het nieuwste boek van de stichting heeft als titel ‘Dronter Ditjes & Datjes in 65 verhalen’.

Dit getal is niet zomaar gekozen. De polder viel 65 jaar geleden droog en 5 jaar later werd de eerste stenen woning in Dronten betrokken. Daarbij werd Dronten vijftig jaar geleden een gemeente. Genoeg reden derhalve om een aantal gebeurtenissen uit die periode eens op een rij te zetten.

Olie boren

Zo wordt ingegaan op het naar olie boren in de polder, het scheepvaartmuseum in Ketelhaven, de eerste bewoners van de dorpen, het openbaar vervoer in de polder, de winter van 1963, de eerste horeca in de dorpen, het verhaal van bouwpastoor Eijsink, polderblindheid, tien jaar Biddinghuizen, het wapen van Dronten, Roggebotsluis (van woonoord tot AZC), verpachtingen, de landbouwexposities en het oogstfeest in Swifterbant.

Zo zijn er nog vijftig verhalen te vertellen. Alle dorpen, de woonkernen Roggebotsluis en Ketelhaven en de buitengebieden komen aan bod. De historie van de gemeente Dronten is het waard om bewaard te worden, zo blijkt ook weer uit dit boek. Donateurs krijgen het boek gratis. Niet-donateurs kunnen vanaf 29 november een exemplaar bij de plaatselijke boekhandel kopen.

De avond is ook voor niet-donateurs toegankelijk.

Nieuws

menu