Mentorproject School’s Cool start na succesvolle eerste editie met nieuwe groep in Dronten

Als thuismentor begeleid je een kind dat een extra steuntje nodig heeft bij de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Foto: Pixabay

Het mentorproject School’s Cool gaat in het voorjaar van start met een nieuwe groep in Dronten. Vorig jaar werd gestart met een vestiging van School’s Cool in Dronten. Na de zomervakantie werd gestart met vijf leerlingen. Dit liep uit op een succes, waardoor is besloten door te gaan en komend voorjaar een nieuwe groep te starten.

Brugklassers krijgen begeleiding van thuismentor

In dit project krijgen brugklasleerlingen anderhalf jaar lang begeleiding van een thuismentor, bij hen thuis en voor circa anderhalf uur per week. Deze begeleiding is gericht op kinderen afkomstig uit groep 8 ter ondersteuning tijdens de overgang naar de brugklas.

Schooluitval voorkomen

Doel van School’s Cool is voorkomen dat kinderen uitvallen of eerder met school stoppen dan de bedoeling is. De inzet van de thuismentor is bedoeld als steuntje in de rug, zodat zij een goede start maken op hun school. Persoonlijke, individuele begeleiding en de relatie tussen de thuismentor, het kind en de ouder(s) staan hierbij centraal.

School’s Cool wordt inmiddels op 27 locaties in Nederland uitgevoerd en het concept heeft veel succes. Ervaring wijst uit dat deelnemende kinderen leren om gestructureerd huiswerk te maken, zich beter te concentreren en zich beter aan afspraken te houden. Kinderen kunnen het onderwijs goed volgen, onderwijsachterstanden worden voorkomen.

Gestart met vijf leerlingen

In Dronten is het School’s Cool project gestart met vijf leerlingen uit Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen en het AZC Roggebot. Zij hebben elk hun ‘eigen’ thuismentor met wie ze optrekken tot ongeveer de herfstvakantie in 2022.

Mentoren gezocht

De hoop is in april/mei te starten met een nieuwe groep kinderen uit de groepen 8 van basisscholen in de gemeente Dronten. Daarvoor worden mentoren gezocht. Belangstellenden voor dit vrijwilligerswerk kunnen zich nu reeds aanmelden. Een thuismentor kan het kind in grote mate helpen bij het maken van die goede start.

De thuismentor helpt het kind bij de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs en het maken van een goede start op de nieuwe school. De thuismentor komt wekelijks ongeveer anderhalf uur bij het kind thuis. In aanwezigheid van de ouder wordt het kind geholpen bij het bijhouden van de agenda, het plannen van en helpen met huiswerk, stimuleren van lezen en het leren om informatie te begrijpen. Daarnaast is het praten over de nieuwe situatie ook belangrijk, want hoe ga je om met al die verschillende leraren en nieuwe klasgenoten?

Ouders betrekken

Ouders worden door de thuismentor ook bij het schoolleven betrokken. Juist de relatie tussen de thuismentor, het kind en de ouder(s) vormt de basis van het succes van het mentorproject. In het kader van corona wordt met grote zorgvuldigheid gekeken hoe en waar de kinderen begeleid worden.

Mensen die zijn geïnteresseerd om thuismentor te worden kunnen voor meer informatie of aanmelding een mail sturen naar sj.feenstra@solcon.nl of marjonleeftinkkusters@hotmail.com.

Nieuws

Meest gelezen