UPDATE | SP Dronten breekt met landelijke partij. Coalitiepartijen houden vertrouwen

Wethouder Peter Duvekot, nu oud-SP'er: ‘De kiezer krijgt wat wij hebben beloofd en misschien wel meer, omdat wij ons nu weer helemaal kunnen richten op ons lokale werk'. Foto: Fotostudio Wierd

De SP in Dronten verbreekt de banden met de landelijke partij en gaat zelfstandig lokaal door. Dit hebben fractie, wethouder en bestuur van de lokale SP-afdeling besloten. Reden voor de breuk is ‘een slepend conflict dat de afgelopen periode tot een onoverkomelijke verschil van inzicht heeft geleid’.

Fractievoorzitter Jeanet Jonker heeft burgemeester Jean Paul Gebben over de breuk met de landelijke partij geïnformeerd

Het ontbreken van landelijke sturing in de regio en de manier waarop de partij met persoonlijke situaties van leden om is gegaan, zijn de belangrijkste redenen die ervoor hebben gezorgd dat de Drontense socialisten tot hun besluit zijn gekomen. De SP kampt volgens het bestuur van de afdeling al jaren met verliezen bij verkiezingen, zonder dat hier effectief op gereflecteerd wordt. ‘Tegen de landelijke trend in boekten de lokale socialisten juist winst door hun eigen aanpak en verhaal. Ook woedt er al ruim twee jaar een bestuurlijke crisis in regio Flevoland en voelt de afdeling zich in de steek gelaten door de landelijke partij. Ondersteuning en een menselijke maat ontbreken als het gaat om de persoonlijke situaties van leden’, aldus een persbericht van de lokale afdeling.

‘Conflicten hebben veel energie gekost’

‘Met verdriet nemen wij het besluit om per direct los te gaan van de landelijke partij, en zeggen ons lidmaatschap op. De afgelopen periode heeft in het teken gestaan van conflicten en dit heeft ons allemaal energie gekost’, geeft fractievoorzitter Jeanet Jonker namens de fractie aan.

‘Wij staan pal achter onze idealen, ons eigen verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord. Vanzelfsprekend blijven wij ons daarom ook onverminderd inzetten voor de inwoners van Dronten, vanuit ons socialistisch gedachtengoed!’, aldus afdelingsvoorzitter Anneke Popa, namens het bestuur.

Wethouder Peter Duvekot vult aan: ‘De kiezer krijgt wat wij hebben beloofd en misschien wel meer, omdat wij ons nu weer helemaal kunnen richten op ons lokale werk. We willen niet mokkend langs de kant staan, maar stellen een daad en nemen deze verantwoordelijkheid volledig’.

De oud SP-ers geven aan dat zij de afgelopen tijd geprobeerd hebben om tot goede oplossingen te komen met de landelijke partij, maar dat dit helaas niet is gelukt. ‘De afgelopen weken werden onze mails niet eens meer beantwoord. Dat is spijtig, maar voor ons geen reden om de handdoek in de ring te gooien’, concludeert Duvekot.

Vanaf nu verenigen fractie, wethouder en het afgetreden bestuur zich in een nieuw op te zetten lokale socialistische partij en zetten hun werkzaamheden voort.

Coalitiepartijen houden vertrouwen

De andere coalitiepartijen in Dronten - CDA, Leefbaar Dronten en D66 - houden het vertrouwen in de lokale oud-SP-ers. Dit melden de fractievoorzitters in een gezamenlijk persbericht. ‘De fractie, wethouder en bestuur hebben in gesprekken en in het persbericht aangegeven onverminderd vertrouwen te hebben in het met ons gesloten coalitieakkoord. Dat is voor ons leidend’.

De coalitiepartijen geven aan de komende vier jaar met elkaar verder te willen: ‘Met dezelfde mensen, met dezelfde wethouders en dezelfde fracties’.

Nieuws

menu