Politiek buitengewoon blij met Dorpsvisie Swifterbant

Centrum Swifterbant.

Centrum Swifterbant. Fotostudio Wierd

De gemeenteraad van Dronten is buitengewoon blij met de Dorpsvisie die er voor Swifterbant is gemaakt. Vooral het feit dat veel inwoners hebben meegedacht en dat ook een positieve energie opleverde in het dorp, stelt tevreden.

Nu vasthouden

Dat bleek donderdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. ‘Ik ben gewoon jaloers. Ik denk dat wij de dorpsvisie gewoon overnemen in ons verkiezingsprogramma,’ zei Suzanne Stoop. De belangrijkste vraag die de gemeenteraad nog had, was eigenlijk ‘Hoe houden we dit vast?’ ‘Die ambassadeurs van Swifterbant die dit proces heeft opgeleverd, moeten we niet verliezen. Zij verdienen een rol in het vervolg,’ zei Paul Zuurendonk. ‘Het participatieproces en de manier waarop Dorpsbelangen Swifterbant ons als gemeenteraad liet aanhaken, is heel erg waardevol. Hoe houden we dat vast?’ vroeg Marloes Hotting (ChristenUnie).

Rol bij vervolg

Wethouder Irene Korting gaf aan dat het vasthouden van die meedenkende Swifterbanters en de positieve energie enorm belangrijk is. ‘Daarom moeten we hen ook een rol geven in het vervolgproces. En het zou nog mooier zijn als er daardoor weer een grotere groep ontstaat van mensen die willen meedenken en meedoen.’

Sandra Nobel van Dorpsbelangen Swifterbant gaf aan dat al die mensen die tot nu toe actief zijn  geweest, hebben uitgesproken dat ook te willen blijven. Het compliment van ChristenUnie kaatste ze terug. ‘Wij zijn heel erg blij met de kans die we hebben gekregen van de politiek om dit te doen.’

Participeren over participatie

De enorme hoeveelheid mensen die actief hebben meegedaan, moet inspireren dat ook te bereiken bij eventuele dorpsvisies voor Biddinghuizen en Dronten. Maar dat moet lukken, denkt Korting, ook als je kijkt naar participatieprocessen op andere gebieden. ‘Wat dit proces uniek maakt, is dat het participatieplan door inwoners is bedacht.’ Oftewel: ook bij het vormgeven van de participatie is volop geparticipeerd.  ‘Dat zouden we vaker moeten doen,’ vindt de wethouder.