Oproep om uit de tulpenvelden te blijven

Pluktuin Buth in Zeewolde. Foto: Pluktuin Buth

De organisatie van de Tulpenroute Flevoland roept mensen die de tulpenvelden bezoeken op om deze niet in te gaan. ‘Je beschadigt hiermee het gewas en daarnaast betreed je ook nog eens privéterrein van de teler’.

De bollenvelden staan momenteel volop in bloei en trekken volop aandacht. Mensen van binnen en buiten Flevoland komen er op af.

Nodigen uit tot het maken van foto’s

Niet verwonderlijk, want de gekleurde velden nodigen uit tot het maken van foto’s en/of filmpjes voor op Instagram of TikTok. De organisatie van Tulpenroute Flevoland constateert echter dat er ook mensen zij die de tulpenvelden betreden.

Tulpenkweker Buth in Zeewolde zag het van dichtbij. Regelmatig loopt het team van Arien Buth door de paden het veld in om de tulpen te controleren of ze geen ziektes hebben en of ze wel de juiste kleur hebben. Afwijkende planten worden verwijderd met bol en al zodat de bollenkweker straks mooie en gezonde bollen kan leveren..

Heel verleidelijk

`Wij zien regelmatig mensen stoppen langs de weg om foto’s te maken. Natuurlijk is het heel verleidelijk om het veld in te gaan, maar doe het alsjeblieft niet met name om de kwaliteit van de bol niet in gevaar te brengen,’ aldus Buth. ‘Als je bijvoorbeeld van het ene naar het andere veld loopt en het blad kapottrapt, verspreid je heel makkelijk bollenziektes en schimmels.’

De schimmels en ziektes zijn niet schadelijk voor mensen maar sommige gewassen kunnen er last van krijgen waardoor ze ongeschikt zijn om te oogsten. Vandaar dat je nu ook op diverse locaties langs de route waarschuwingsborden ziet om de velden niet te betreden. Voor het maken van een foto, video of selfie zijn er speciale fotopunten aangewezen langs de route, met tips hoe het mooiste plaatje te maken. Ook kunnen mensen een bezoek brengen aan één van de plukvelden langs de route en daar een mooi plaatje schieten.

Nieuws

menu