Ook buitengebied Dronten heeft nu 100 procent AED netwerk

Een automatische externe defibrillator.

Een automatische externe defibrillator. Foto: Archief Jan Anninga

Najaar 2019 hadden de dorpen in gemeente Dronten al een 100% sluitend AED-netwerk. Wethouder Korting is er trots op dat nu ook het buitengebied een 100 procent gedekt AED-netwerk heeft. Daarmee is in de dorpen binnen 500 meter een hartdefibrillator beschikbaar en in het bewoonde buitengebied, tenminste binnen 2000 meter.

‘Een mooi resultaat dat samen met inwoners tot stand is gekomen. Naast dat wij nu beschikken over een lokaal dekkend netwerk ben ik enorm trots dat de gemeente nu ook beschikt over 751 burgerhulpverleners, inwoners, die opgeleid zijn om de AED te kunnen bedienen’, aldus wethouder Irene Korting.

De gemeente Dronten is aangesloten bij HartslagNu, het reanimatie-oproepsysteem voor burgerhulpverleners bij hartstilstand. Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen in Nederland een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als iemand binnen zes minuten start met reanimeren. Na een 112-melding bij een hartstilstand ontvangen burgerhulpverleners een melding op hun telefoon. Wie in de buurt is, verleent snel en doeltreffend hulp.

Om dit lokaal dekkend netwerk in stand te kunnen houden roept wethouder Irene Korting de samenleving, ondernemers, organisatie en inwoners, op om blijvend aandacht te besteden aan de aanschaf en registratie van (hun) AED’s bij www.hartslagnu.nl . ‘Ik roep inwoners op zich aan te melden als burgerhulpverlener. Hoe meer burgerhulpverleners en AED’s in het systeem van HartslagNu staan geregistreerd, hoe beter’.