Nederlands Club Kampioenschap verhuist naar zondag maar keert terug naar de kern Dronten

Het NCK in 2018. Foto: Archief Fotostudio Wierd

Voor het eerst vindt het Nederlands Club Kampioenschap (NCK) wielrennen op de weg in Dronten plaats op zondag. Het evenement was decennialang op zaterdag, maar de organisatie denkt nu minder overlast te veroorzaken. Wel start het NCK weer vanuit de kern Dronten, na een uitstapje naar Flevonice.

Het evenement met een rijke historie was al eerder vertrokken uit het centrum van Dronten, omdat de gemeente het NCK daar niet meer wilde, stelt organisator Frans van Varik. Nu is ook de zaterdag ingeruild voor de zondag (dit jaar op 2 oktober). Met deze oplossing kunnen alle partijen leven, aldus Van Varik. ‘In mijn beleving is het alleen maar positief nieuws.’

Vrij snel de polder in

Dat is niet alleen omdat het evenement naar de zondag gaat, maar ook omdat de start niet meer op het Meerpaalplein is. Van Varik: ‘We starten in de buurt van Leisure World en gaan dan vrij snel de polder in. Zo veroorzaken we amper overlast in het dorp. Daar hebben we bewust naar gekeken na de discussie met de burgemeester. We waren daar natuurlijk een beetje teleurgesteld over, maar Dronten is ook groter en voller geworden. We deden ons best, maar sloten wel een aantal wegen af. Dat wordt op deze manier veel minder.’

Koopzondag

De verhuizing naar het industrieterrein in Dronten-West is ook tot stand gekomen omdat de organisatie het niet voor elkaar kreeg om het NCK te combineren met een koopzondag , wat de winkeliersvereniging graag wilde, maar dit laat de wielerkalender niet toe. ‘Als de horeca en de winkels dicht zijn, heeft het ook niet veel zin om te starten op het Meerpaalplein,’ aldus Van Varik.

Op het NCK, waarvan de organisatie in handen is van Stichting Wielerevenementen De IJsselstreek, wordt gereden in verschillende disciplines. Het NCK is uniek in zijn soort, omdat profwielrenners ook mogen deelnemen. De vorige editie reden bijvoorbeeld Fabio Jacobsen en Niki Terpstra mee.

Meer informatie, onder anderen over de verkeersmaatregelen, staat op de website van het evenement.

Nieuws

menu