Mond open, ergens anders de oliekraan dicht

De oliecrisis als verkoopargument. Foto: Kees Hermus

In aflevering 79 van ‘Dronten Toen’ schrijft Kees Hermus over iets wat de ouderen onder ons nog wel weten: de oliecrisis van 1973.

In de Flevolander van 3 januari 1974, de gemeente Dronten bestaat dan twee jaar, doet burgemeester Van Veldhuizen zijn Nieuwjaarsbeschouwingen, ingegeven door de ervaringen van het afgelopen jaar 1973. Cabaretier Wim Kan kon het zo mooi zeggen: ‘Als Max van der Stoel (toen minister van Buitenlandse Zaken, KH) zijn mond opendoet, gaat ergens anders de kraan dicht!’.

Opzettelijk gecreëerd tekort

Hiermee doelde hij op het opzettelijk gecreëerd tekort aan aardolie door de Arabische olieproducerende landen . Het Westen en dan vooral de VS en Nederland, steunden Israël in de strijd (Jom Kipoer oorlog) tegen de Arabische buren. Ook speelde de ondergewaardeerde dollar een rol, omdat hiermee de olie werd afgerekend en het belangrijk minder inkomsten betekende voor de olieproducerende landen.

De kop van het artikel luidt als volgt: ‘Tweede gemeentejaar was echter’. De burgemeester refereert hierbij aan die ‘oude gekke bonnentijd’. Immers, de benzine ging in 1973 op de bon en er was de autoloze zondag. In TV-opnames van toen zag je rolschaatsende kinderen en fietsers op de snelweg; er was ineens ruimte in overvloed op de straat. Alleen hulpdiensten mochten de weg op.

Gedoe met jerrycans en slangetjes

Ik kan het me nog goed herinneren. Het gedoe met jerrycans en slangetjes om een voorraad brandstof aan te leggen, door regelmatig de tank van de auto te ledigen. Boeren lieten grote tanks ingraven om op die manier goed op de toekomst voorbereid te zijn. Jaren later moesten die tanks allemaal weer opgegraven worden om te voorkomen dat lekkages bodemverontreiniging konden veroorzaken. Dat moesten toen dubbelwandige, bovengrondse tanks worden.

Voor de gemeente had deze oliecrisis echter een behoorlijke uitwerking; er waren minder lampen aan in de straten, de gebouwen waren minder sterk verlicht, de TL-buizen gingen uit als ze niet binnen een half uur weer ingeschakeld zouden worden. Maar ook werd in samenwerking met de scholen papier ingekocht, hetgeen een schaalvoordeel opleverde voor beide partijen.

Nog een belangrijk nadeel

De oliecrisis had nog een belangrijk nadeel: de belangstelling van het bedrijfsleven om zich te vestigen in Dronten nam ook af. Voor een groeiende gemeente is dat geen goed nieuws.

‘Dronten Toen’ staat onder redactie van de Stichting Geschiedschrijving Dronten en wordt samengesteld aan de hand van eerdere publicaties in de Flevolander, voorloper van de FlevoPost. Voor deze aflevering is ook gebruik gemaakt van Wikipedia en Historiek.

Nieuws

menu