Márion Reizen springt bij in coronacrisis

Menno Braker van Márion Reizen. Foto: Fotostudio Wierd

Márion Reizen is een goed voorbeeld van aanpassingsvermogen tijdens de coronacrisis. Het touringcarbedrijf uit Dronten helpt vanaf de eerste coronagolf met het vervoer van coronapatiënten tussen ziekenhuizen. Twee rolstoelbussen werden aangepast en omgedoopt als ambulancebus.

Rolstoellift in de bus

Voordat corona bestond, brachten de bussen van Márion Reizen mensen naar schoolreisjes, personeelsuitjes, dagtochten en meerdaagse reizen. Sinds de start van het bedrijf in 1998 zijn de organisaties De Zonnebloem en Stichting Wielewaal vaste klant. ‘We onderscheiden ons van andere touringcarbedrijven met onze rolstoellift in de bus. Hierdoor kunnen we ook ouderen en mensen die slecht ter been zijn een leuk dagje uit bezorgen,’ zegt eigenaar Menno Braker van Márion Reizen.

Toen Menno in maart 2020 via dochter Márion hoorde dat het Witte Kruis hulp nodig had met het vervoer van coronapatiënten, begon het balletje te rollen.

Druk op de zorg iets omlaag

‘Op de rolstoellift past ook een brancard, bedachten wij,’ vertelt Menno. De stoelen gingen eruit en het familiebedrijf monteerde vijf onderstellen op de grond, waar patiënten op de brancards kunnen blijven liggen tijdens de rit naar het andere ziekenhuis.’ Door de inzet van Márion Reizen gaat de druk op de zorg en in de ziekenhuizen iets omlaag.

Bovendien is een rit met de bus goedkoper dan de inzet van meerdere ambulances. Die blijven zo beschikbaar voor andere spoedgevallen, zoals coronapatiënten die er heel ernstig aan toe zijn, legt Menno uit.

Drukke periodes

De coronagolven van de afgelopen twee jaar, waren drukke periodes voor Márion Reizen. Menno: ‘We hebben nu in totaal zo’n 115 patiënten vervoerd naar ziekenhuizen door het hele land. We rijden op dit moment minder vaak, maar het kan zo gebeuren dat we een oproep krijgen.’ Verpleegkundigen van het Witte Kruis en EHBO’ers uit Dronten reizen mee om tijdens de rit voor de patiënten te zorgen. Iedereen in de bus, inclusief de chauffeur, draagt beschermende kleding en mondmaskers. ‘We rijden onder begeleiding van motoragenten van de Landelijke Eenheid die de weg voor ons vrijmaken, zodat we zo snel mogelijk bij het ziekenhuis kunnen aankomen.’

Steentje bijdragen

Het touringcarbedrijf en branche kent nu een zware tijd. ‘Alle touringcars staan vrijwel stil, maar we proberen er het beste van te maken,’ zegt Menno. ‘Ik ben blij dat wij op deze manier een steentje kunnen bijdragen en het doet me goed dat veel mensen met ons meeleven.’

Nieuws

Meest gelezen