Hospice Dronten maakt plan voor de toekomst

Het Hospcie Dronten aan De Zuid. Foto: Hennie Joesten

Het Hospice Dronten heeft een plan gemaakt voor de toekomst. Nu het gebouw van de voormalige kerk De Open Hof aan De Zuid te koop staat, zou je kunnen concluderen dat de toekomst ongewis is.

‘Daarom hebben we het heft in eigen handen genomen en samen met andere partijen een plan voor de toekomst gemaakt, waarmee we mee zullen doen aan de bieding op dit gebouw,’ zegt bestuursvoorzitter Maarten Vrolijk.

Hospice Dronten heeft in het gebouw aan De Zuid vier kamers, waar mensen in de laatste fase van hun leven rustig kunnen sterven, als dat om wat voor reden dan ook thuis niet kan.

Naast de kamers zijn er ook een woonkamer en verschillende andere kamers, die worden gehuurd van de protestantse gemeente, eigenaar van het gebouw.

De protestantse gemeente heeft het gebouw onlangs te koop gezet , omdat het in stand houden van twee kerken in Dronten niet meer financieel haalbaar is. De kerkelijke activiteiten worden voortgezet in De Ark.

Plan met anderen

Het gebouw staat te koop inclusief het Hospice, dat nog voor vijf jaar een huurcontract heeft. Daar zal de nieuwe eigenaar van het gebouw rekening mee moeten houden.

Desondanks is het niet ‘des Hospice’ om dan vervolgens rustig af te wachten wat de toekomst brengen gaat.

‘Deze voorziening is ten slotte ook vanuit de pioniersgedachte ontstaan. Dan past het ook de toekomst in eigen hand te nemen,’ zegt Vrolijk. Daarom heeft men met verschillende andere partijen een plan gemaakt voor de toekomst van het gebouw Open Hof, waarin zelfs een uitbreiding van het Hospice is meegenomen.

Vrolijk vindt dat het niet aan hem is om bekend te maken wie of wat die andere partijen zijn en welke plannen zij met het gebouw hebben. Hij wil zich beperken tot het Hospice.

Plan financieel solide onderbouwd

‘Maar ik kan een aantal dingen verzekeren: het plan is financieel solide onderbouwd, het biedt financiële zekerheid voor de lange termijn en biedt daarmee ook zekerheid dat de komende decennia het Hospice Dronten op deze plek zal kunnen blijven bestaan. Het plan omvat ook verduurzaming van het gebouw. Mede daardoor zullen de exploitatielaten voor de toekomst lager uitvallen dan nu het geval is. Bovendien omvat het plan een eventuele uitbreiding van het Hospice met twee extra kamers. Daarvoor zal op termijn deels nieuwbouw worden gepleegd.’

Vrolijk zegt dat de verschillende partijen achter het plan een bod zullen doen op De Open Hof. ‘Daarmee is niet gegarandeerd dat we het gebouw ook kunnen kopen natuurlijk, want het is uiteindelijk aan de protestantse gemeente aan wie men het gebouw verkoopt. Maar ik heb goede hoop dat we een zeer serieuze kans maken. Tenzij er een ontwikkelaar komt die zo tientallen miljoen op tafel legt…’ zegt hij met een knipoog.

Langere zekerheid

Het Hospice hoopt daarmee voor langere termijn zekerheid te krijgen, want men wil erg graag op de plek blijven zitten waar men nu zit. ‘Dit is in meerdere opzichten een mooie locatie, die het Hospice past. Hier hebben we, sinds de oprichting in 2013, een plek veroverd in het hart van de Dronter samenleving.’

Groot draagvlak

‘We kunnen rekenen op een groot draagvlak in de hele gemeente, dus inclusief Biddinghuizen en Swifterbant. We hebben een groot en zeer toegewijd team van vrijwilligers, dat regelmatig aangevuld wordt. Maar we zitten hier ook fysiek in het hart van Dronten. Dat is een mooie plek voor een voorziening als de onze.’

Het Hospice draait bovendien goed.

‘We hebben een hoge bezettingsgraad en moeten zelfs wel eens ‘‘nee’’ verkopen. Dat is niet wat je wil met een voorziening als de onze, je wil er voor iedereen zijn op dat specifieke moment in hun leven als mensen gebruik van ons willen maken. Tegelijkertijd willen we ook het ‘‘bijna thuis’’-gevoel dat onze kleinschalige voorziening heeft bewaken. We horen vaak van nabestaanden dat dat juist zo gewaardeerd wordt aan het Hospice Dronten: het is voor de mensen niet ‘‘thuis’’, maar het voelt wel zo,’ zegt manager Lydia van Renselaar. ‘In de uitbreidingsplannen houden we daar rekening mee.’

Het plan zal binnenkort, inclusief de bieding op het gebouw, overhandigd worden aan de protestantse gemeente. Vrolijk en Van Renselaar hebben er alle vertrouwen in dat er daarna een positief besluit zal worden genomen, zodat het Hospice Dronten in oktober van dit jaar op gepaste wijze haar tienjarig bestaan kan vieren. ‘Niet met een groot of luidruchtig feest, maar wel op een wijze waarbij we ook de samenleving kunnen bedanken voor de jarenlange en aanhoudende steun,’ belooft Vrolijk.

Geen toekomst

‘Want zonder die steun zou er voor een voorziening als de onze geen toekomst zijn. Terwijl die zo belangrijk is voor Dronten en zo wordt gewaardeerd, dat hebben de afgelopen tien jaar wel aangetoond.’

Nieuws

Meest gelezen

menu