Het is 'oranje boven' in de kippenstal van Johan Leenders in Swifterbant

De kippen van Johan Leenders krijgen biet, wortel en kurkuma te eten. Daardoor zijn de poten, eieren en het vlees van de kippen oranje. Foto: Aldo Allessie

Boer Johan Leenders doet het anders. Hij is pluimveehouder en akkerbouwer in Swifterbant, en voert zijn kringloopkippen overgebleven wortelen, bieten en kurkuma. Daardoor wordt het vlees oranje.

‘Welkom in ons nieuwe kantoor’, zegt Johan Leenders (32) terwijl hij de deur open zwaait. Binnen zit moeder Annelien (60). Ze kijkt naar de televisie waarop de kippen te zien zijn. Een paar scharrelen rond in de stal. ‘Zo kan ik ze een beetje in de gaten houden’, zegt Johan.

Vanwege de vogelgriep zitten kippen in het hele land al anderhalf jaar binnen. Europese autoriteiten spreken van de ergste uitbraak in de geschiedenis. In een jaar tijd zijn in 37 Europese landen al 50 miljoen vogels van besmette bedrijven gedood. Bij Johan mogen we daarom de stal niet in en zijn de kippen te bewonderen via de videoverbinding.

Pionieren

Johan is derde generatie boer. Zijn opa trok in 1968 naar Flevoland om groente te verbouwen op de vruchtbare kleigrond. Toen zijn ouders het overnamen, bedachten ze akkerbouw met pluimvee te combineren. Daarmee konden ze de kippen voeren en de mest gebruiken op het land. Dit is inmiddels beter bekend als kringlooplandbouw. Maar er moesten steeds meer kippen bij om er genoeg aan over te houden.

De vader van Johan overleed in 2004, waarna moeder Annelien besloot het anders te doen. De stallen werden drie keer zo groot met hetzelfde aantal kippen. Johan kwam er in 2014 bij en bedacht om de ’misvormde’ bieten en wortels aan kippen te voeren. Kippenvoer bestaat normaal uit mais, tarwe, erwten en soja. De kippen van Leenders eten geen soja, wat scheelt in de CO2-uitstoot. ‘Toen kwam moeders met het geniale idee om de kippen kurkuma te voeren’, zegt Johan trots. ‘Daar gingen we mee testen. Wat doet het met de kip, wat doet het met de smaak?’ Die is volgens Johan iets vettiger dan normale kip. De poten van de kippen werden oranje, en na de slacht bleek het vlees ook oranje gekleurd: de Oranjehoen was geboren.

Natuurlijke ingrediënten

Dat Leenders zijn kippen voert met producten van eigen land is volgens Ingrid de Jong, onderzoeker pluimveewelzijn bij de WUR, revolutionair. ‘En vanuit het dierenwelzijn is het een heel mooi idee’. Kan het geen kwaad dat ze oranje zijn? ‘Aangezien het natuurlijke ingrediënten zijn, denk ik niet dat het schadelijk is’, zegt pluimveevoer-onderzoeker Jan van Harn. Voor de consument zal het wel even wennen zijn, omdat het vlees een andere kleur heeft.

Inmiddels zijn er twee andere pluimveehouders die Oranjehoen houden. Johan verzorgt de afzet aan online supermarkten. De ondernemer houdt het bewust in Nederland, want ’oranje boven’ en ’korte ketens’. ‘Ik weet met wie ik samenwerk en we kunnen samen bedenken wat we willen maken, wat zorgt dat het rendabel is. Nu kijken we bijvoorbeeld of we nog iets kunnen met de eieren - ook oranje’.

Vanaf dit jaar ligt de 1 ster beter leven kip in alle supermarkten. Maar het kan nog beter. Leenders hoopt dat er meer boeren op dezelfde manier als hij kippen gaan houden.

Nieuws

Meest gelezen

menu