Het licht mag (iets eerder) uit in Dronten

Het sfeervol verlichte Meerpaalplein. Archieffoto: Gerrit Wijnne

Met terugwerkende kracht kunnen we natuurlijk zeggen dat De Dijk haar tijd ver vooruit was, toen ze in 1987 zingend verzochten of het licht uit mocht. Onder de titel ‘Mag het licht uit?’ heeft de gemeenteraad van Dronten er donderdag voor gepleit om straatlantaarns in de gemeente een half uur tot een uur eerder uit te doen, als de veiligheid dat toestaat natuurlijk.

Ook wil men dat de verlichting in openbare gemeentelijke gebouwen uitgaat als er niemand meer is. Verder wil de gemeenteraad dat er wordt gekeken of verlichting versneld kan worden voorzien van ledlampen. Het zijn kleine beetjes, maar die kleine beetjes helpen volgens indiener PvdA wel om energie te besparen en daarmee ook sneller minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Hoofdindiener PvdA kreeg bij haar voorstel steun van mede-indieners CDA, VVD, SP, GroenLinks en ChristenUnie.

En ofschoon de kersverse wethouder Lazise Hillebregt op dat moment nog maar tien minuten in functie was, had ze wel goed nieuws voor de indienende partijen: ze nam de motie met veel plezier over. Dat betekent ook dat voor het eind van dit jaar de gemeenteraad zal worden geïnformeerd over welke besparing deze motie heeft gerealiseerd.

Overigens ligt de gemeente wat dat betreft goed op koers. In het beleidsplan ‘Verlichting in de openbare ruimte’, dat geldt van 2018 tot 2027, staat dat in 2030 op die verlichting 50 procent moet zijn bespaard ten opzichte van 2013. Daar is Dronten al bijna: niet alleen is 45 procent van de openbare verlichting al voorzien van zuinigere ledlampen, de besparingsteller staat nu al op 41 procent. En dat is dus nog zonder de opbrengst van ‘Mag het licht uit?’

Nieuws

menu