'Het WijLandfestival in Dronten is een pareltje om te koesteren'

Het WijLandfestival in 2019.

Het WijLandfestival in 2019. Archieffoto: Fotostudio Wierd

Het WijLandfestival in Dronten zal toch gratis toegankelijk zijn. Met dat bericht kwam de organisatie vorige week naar buiten. De kaartverkoop viel tegen en daar liggen veel (vermoede) redenen aan ten grondslag.

Dan is het een dapper besluit om toch gratis te gaan . Je kunt nog gokken op een run op kaarten op het laatste moment, maar dat is een uiterst risicovolle gok. Of dit dan voor financiële problemen gaat zorgen, zal moeten blijken. Als de editie van dit jaar druk bezocht wordt, hoeft dat niet. Dan kan de eventuele omzet van eten en drinken veel goed maken, hoop ik.

Vriendelijk geprijsd

Vooropgesteld: het lijkt mij ontzettend lastig om voor een festival dat eerst gratis was bij de vijfde editie toegangskaarten te verkopen. Aan de prijs kan het niet gelegen hebben, de kaarten waren vriendelijk geprijsd, maar het zit meer in het hoofd van de bezoeker. De gewenning, de vrijheid die een gratis festival oplevert (‘We kijken wel even wanneer we gaan’), de sfeer die erbij hoort, in het hoofd is dat allemaal anders als een festival van gratis betaald wordt.

Sfeer

Tegelijkertijd weet ik zeker dat de sfeer van het festival er niet door veranderd zou zijn. Het WijLandfestival is zo’n festival waarvan de omgeving waarin het plaatsvindt en de aankleding van het terrein voor meer dan 50 procent de sfeer bepaalt. Met meer geld kan je misschien meer investeren in die aankleding, maar de sfeer, die staat. Daarnaast is het WijLandfestival ook een festival waarvan je weet dat het met de programmering wel goed zit. Die is uitgekiend, maar van hoge kwaliteit. Of het om theatervoorstellingen, vertelvoorstellingen, kindervoorstellingen of de muziek gaat: er zal wel eens wat bij zitten wat je minder aanspreekt, maar over het geheel genomen weet je dat het goed is.

Omhels het!

Dus is het verder aan de inwoners van Dronten en wijde omgeving. Ga er wel heen! Het is echt een fantastisch festival, kan ik u vertellen uit eigen ervaring. Omhels het, ga er dansen, drinken, ouwehoeren, en laat op die manier zien dat dit festival belangrijk is. Het WijLandfestival is er in de vier jaar dat het gehouden werd in geslaagd te bewijzen een waardevolle toevoeging te zijn voor Dronten.

Word vriend

En als u het zich financieel kunt veroorloven, word dan gewoon ‘Vriend van het WijLandfestival’. Dat kan nog steeds. Daarmee laat je de organisatie ook merken dat je hen en het festival waardeert. Verder weet ik niet precies wat de gemeentelijke bijdrage aan het festival is, maar toch, gemeente: verdubbel die! Het WijLandfestival is een festival dat Dronten smoel geeft, naast de grote betaalde festivals die er al in Biddinghuizen worden georganiseerd. Koester dat! Zodat we straks, op de 25ste editie, tevreden kunnen vaststellen dat deze parel voor Dronten behouden is gebleven.