Grootste zonnepark van Nederland in Biddinghuizen levert eerste stroom aan net

Met 300.000 zonnepanelen voorziet Zonnepark Dorhout Mees zo’n 34.000 huishoudens per jaar van stroom. Foto: Solarfields

Zonnepark Dorhout Mees in Biddinghuizen heeft vanaf 21 juli de eerste stroom aan het net geleverd. Het door Solarfields op een voormalig golfterrein gerealiseerde zonnepark is met 144 MWp het grootste van Nederland. Met 300.000 zonnepanelen voorziet het zo’n 34.000 huishoudens per jaar van stroom.

Gesloten distributie systeem

Voor de netaansluiting van het zonnepark is gebruik gemaakt van een gesloten distributie systeem (GDS). Dit is een unieke oplossing die in samenwerking met EQUANS is opgezet. De beschikbare capaciteit bij de netstations is een grootschalig probleem in Nederland. Een GDS is een innovatieve oplossing om deze schaarste op te lossen. Naast zonnepark Dorhout Mees, maakt ook de onlangs geopende Solar Carport van Solarfields in Biddinghuizen onderdeel uit van deze oplossing.

Jelmer Pijlman, partner van Solarfields: ‘We zijn verheugd dat dit zonnepark dankzij creatief denken nu stroom levert aan al deze huishoudens. Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan problemen om de opgewekte energie terug te leveren aan het net. Dit heeft als risico dat de verduurzaming enorm wordt vertraagd. Deze innovatieve oplossing is een mooi voorbeeld van het denken in oplossingen. We zijn enorm trots dat we samen met alle betrokken partijen op deze manier de energietransitie kunnen versnellen en verwachten dit soort oplossingen ook elders in Nederland toe te kunnen passen’.

Energietransitie versnellen

Peter Schillemans, Manager Duurzame Energie & Netten bij EQUANS: ‘Met de samenwerking tussen EQUANS en Solarfields slaan we de handen ineen om de energietransitie te versnellen. In deze situatie ontzien we het middenspanningsnet, waardoor lokale initiatieven en ontwikkelingen in Flevoland doorgang kunnen krijgen. Dit kan alleen als verschillende marktpartijen elkaar vinden en samen tot alternatieve oplossingen komen zoals de ontwikkeling en uitbreiding van Smart Grid Flevoland, het private net van EQUANS. Op deze manier verbinden we partijen en integreren we energie concepten op een slimme manier’.

Nieuws

menu