Expositie Cyril Lixenberg in Dronten komt er aan

Kunstwerk van Cyril Lixenberg op de Ketelmeerdijk in Dronten. Foto: Fotostudio Wierd

Kunstenaar Cyril Lixenberg krijgt een expositie in Dronten. Dat is het resultaat van een bijna twee jaar geleden aangenomen voorstel in de gemeenteraad, waarvan de uitvoering door de coronapandemie was blijven liggen.

Bij elkaar

Cyril Lixenberg en Dronten horen bij elkaar, in meerdere opzichten. Ten eerste kent iedere Drontenaar zijn werk: de grote schijnbaar verroeste stalen kolossen en figuren. Ten tweede had de in 2015 overleden kunstenaar een loods in de Staalstraat, waar hij werkte en waar veel van zijn werken stonden. 

De band tussen Dronten en Lixenberg kent een lange staat van dienst. ‘Cyril Lixenberg en Dronten delen een lange geschiedenis die voor de gemeente ongebruikelijk is en uniek genoemd kan worden. Deze geschiedenis begon in 1987 en is nog niet ten einde,’ schrijft de gemeente. In dat jaar werden de eerste drie beelden van de kunstenaar geplaatst op de Ketelmeerdijk bij Ketelhaven. ‘De beelden op de dijk’ werden eerst door de kunstenaar in bruikleen gegeven aan de gemeente, maar in 1989 uiteindelijk gekocht.

Veel werken

En dat gebeurde dus met meer beelden. In 1998, bij het 25-jarig bestaan van Dronten, werden er bij een groot kunstproject onder de titel ’25 + 1’ 26 beelden van Lixenberg in de openbare ruimte geplaatst. Enkele kunstwerken werden gekocht door de gemeente, enkele werden door de kunstenaar in bruikleen gegeven en in ruil daarvoor verwierf de hij een loods in Dronten, die hij gebruikte als atelier, werkplaats en opslagruimte. 

De gemeente bezit nu een collectie van 24 werken van Lixenberg. In 2016 werd er met dochter Dana en zoon Onno Lixenberg overeenstemming bereikt over de overname van 18 werken die toen nog in bruikleen waren. In de loods van de overleden kunstenaar staat nog een groot gedeelte van nagelaten werk dat eigendom is van zijn erven. Het gaat dan om schilderijen, ontwerptekeningen, schaalmodellen, grafisch werk, glaswerk en emaillen.

[De tekst gaat verder na de foto]

Plan ligt klaar

Voor D66 was dat in juli 2019 reden om, samen met de VVD en ChristenUnie, een voorstel in te dienen om de wethouder te vragen met de erven in gesprek te gaan om te kijken of er een expositie rond het werk van Lixenberg georganiseerd kan worden. Dat is gebeurd en het plan voor een expositie ligt klaar, maar de uitvoering werd vertraagd door de coronapandemie. 

Nu kan de realisatie alsnog plaatsvinden. Onderdeel van het plan is dat er ook nieuwe kunst wordt gemaakt door Dana Lixenberg, die een wereldbekende fotografe is. Daarnaast krijgen een aantal inwoners van Dronten tijdelijk een werk van Lixenberg in huis of in de tuin en worden hun verhalen verzameld. Ook komt er een wat meer traditionele opstelling van het werk van de kunstenaar en zal er een publicatie worden gemaakt over de Lixenbergs van Dronten en de nalatenschap van de kunstenaar. 

Financiering rondkrijgen

De kosten van de expositie bedragen 44.000 euro, waarvan het gemeentelijk aandeel 15.000 euro is. Voor het resterende bedrag worden allerlei fondsen aangeschreven door het bureau dat de expositie organiseert. Als bekend is of het gelukt is de financiering rond te krijgen, wordt er gekeken wanneer de expositie zal plaatsvinden. 

Nieuws

Meest gelezen

menu