Dronten wordt nog meer ‘Cyril-dorp’

Kunstwerk van Cyril Lixenberg in Dronten. Archieffoto: Kees Bakker

Iedereen kent ze, maar niet iedereen zal dat beseffen: de kunstwerken van Cyril Lixenberg. Ze zijn eigenlijk kenmerkend voor Dronten, de schijnbaar verroeste stalen kolossen en figuren. En Dronten heeft nog veel meer kunst van hem dan er nu in het openbare gebied te zien is.

Op voorstel van D66 wordt gekeken of de werken, die nu in een loods aan de Staalstraat staan, een mooi plekje kunnen krijgen waar ze door iedereen te zien zijn.

Definitieve eigendom

Cyril Lixenberg (1932-2015) had in de Staalstraat een loods waar hij werkte. Daar staan nog steeds een aantal van zijn werken. De gemeente heeft het definitieve eigendom van de kunstwerken in 2016 overgenomen van de erven van de kunstenaar en afgesproken de omgeving van die werkplaats de komende 18 jaar te onderhouden. Ook neemt men het onderhoud en eventuele reparaties van de kunstwerken over.

Schaalmodellen

In de loods staan schaalmodellen van de grote kunstwerken die te zien zijn in Dronten, maar ook zeefdrukken, tekeningen en andere kunstwerken. Lixenberg was naast beeldend kunstenaar ook een begenadigd emailleur, graficus, glaskunstenaar, schilder en zeefdrukker.

Zijn kinderen, Dana en Onno, schonken de kunstwerken die nog in de Staalstraat staan in 2016 aan de gemeente. Ze toonden zich toen zijn blij dat de werken behouden bleven voor Dronten. ‘Voor ons is Dronten toch een soort Cyril-dorp. Al onmiddellijk als je Dronten binnenkomt zie je gelijk al twee van zijn kunstwerken. Dat geeft toch elke keer een bijzonder gevoel,’ zei Onno toen. ‘Mijn vader had iets met Dronten. Het is fijn dat de inzet van de gemeente er was en de relatie op deze manier wordt voortgezet,’ zegt Dana.

Nieuwe impuls

Die relatie krijgt een nieuwe impuls door het initiatief dat D66 onalngs nam, door tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces een voorstel in te dienen om ook de overige kunst van Cyril Lixenberg voor een breed publiek zichtbaar te maken. Dat voorstel kreeg brede steun, alleen CDA en Leefbaar Dronten stemden tegen.

Nieuws

Meest gelezen

menu