Dronten maakt zich zorgen over opgekochte stikstofruimte

De motie is een reactie op het bericht dat de Schiphol Groep onlangs een aantal boerenbedrijven op de Veluwe heeft opgekocht om daarmee de benodigde natuurvergunning voor Lelystad Airport te kunnen krijgen.

De motie is een reactie op het bericht dat de Schiphol Groep onlangs een aantal boerenbedrijven op de Veluwe heeft opgekocht om daarmee de benodigde natuurvergunning voor Lelystad Airport te kunnen krijgen. Archieffoto: Fotostudio Wierd

De gemeente Dronten gaat een brandbrief schrijven aan het kabinet over bedrijven die andere bedrijven opkopen om zo aan stikstofruimte te komen. De gemeente wil dat het Rijk daar een stokje voor steekt, omdat dit gebeurt zonder dat gemeenten dat van tevoren weten en daarmee wel gemeentelijke plannen kan dwarszitten.

Leefbaar Dronten diende daarom donderdag een voorstel in om een brandbrief naar het kabinet te sturen en werd daarin gesteund door alle andere partijen in de gemeenteraad. De politiek is namelijk bang dat de schaarse stikstofruimte die bedrijven hiermee opkopen om zelf te kunnen uitbreiden of bouwen, ten koste gaat van de stikstofruimte die een gemeente heeft on bijvoorbeeld woningen, wegen of voorzieningen te laten bouwen of aanleggen.

De motie is daarmee een reactie op het bericht dat de Schiphol Groep onlangs een aantal boerenbedrijven op de Veluwe heeft opgekocht om daarmee de benodigde natuurvergunning voor Lelystad Airport te kunnen krijgen. De stikstofruimte die de boerenbedrijven opleveren geven Lelystad Airport de ruimte voor groei van het vliegverkeer met passagiersvliegtuigen. Volgens de gemeenteraad heeft dat ook in Dronten tot onrust geleid.