Column Kees Bakker | 'Dronten is een sociaal dorp, dat wordt maar weer eens bewezen als het gaat om de zorg voor de vluchtelingen uit Oekraïne'

De grote inzet van het sociale Dronten is iets om trots op te zijn. Foto: Pixabay

Dat burgemeester Jean Paul Gebben de inzet van zijn ambtenaren en de inwoners van Dronten roemt als het gaat om de zorg voor de vluchtelingen uit Oekraïne, is terecht. Dronten is een sociaal dorp, dat wordt maar weer eens bewezen.

Die inzet gaat namelijk niet gepaard met veel tromgeroffel en trompetgeschal, die inzet is er gewoon. Net zoals de inzet van een sociaal netwerk als ZamenEen, net zoals de inzet van een Voedselbank.

Bij die laatste wordt altijd gezegd dat het mooi zou zijn als die niet meer nodig is. Daar zal iedereen het mee eens zijn. Dat een voedselbank overbodig is doordat de rijkdom in een land eerlijker verdeeld wordt, lijkt me een nobel streven. Tegelijkertijd, en daar zit een mooie paradox in, is een voedselbank ook een uiting van (het streven naar) een eerlijke verdeling. Mensen die zich met tijd en geld inzetten om anderen te helpen, bedrijven die daar door middel van bijdrages steun aan leveren, ook een voedselbank is een mooie uiting van solidariteit in tijden dat dat hard nodig is.

Er zit ook een mooie parallel in met de hulp aan de Oekraïense vluchtelingen. Burgemeester Gebben geeft aan dat dat namelijk niet kan zonder de enorme inzet van vrijwilligers. Een overheid kan dat niet alleen doen. Nou ja, dat kan natuurlijk wel, maar dan wordt zo’n opvang onbetaalbaar. En dan zou het maatschappelijk draagvlak voor die opvang alsnog snel verdwijnen.

Natuurlijk is er ook nu kritiek. Natuurlijk zijn er ook nu mensen die roepen dat in dit land voor vluchtelingen alles wordt gedaan en voor hen niets. De voedselbank en andere initiatieven laten zien dat dat niet waar is. Ja, Oekraïners hebben een dak boven hun hoofd, maar als we alle opvang zouden sluiten voor vluchtelingen en die beschikbaar stellen voor die klagende Nederlanders, is er geen één van hen die daar wil gaan wonen. De opvang is tijdelijke woonruimte. We lossen er het woningprobleem in dit land niet mee op.

Kortom: de grote inzet van het sociale Dronten, een inzet waar je altijd op kunt rekenen als het er op aankomt, is iets om trots op te zijn. En dat moet af en toe ook gezegd worden.

Nieuws

menu