Dronten geeft Warmte helpt. ‘Vooral de wintermaanden kunnen ellendig worden’

'De kartonnen ''bussen'' die je bij supermarkten en openbare gebouwen vindt zijn makkelijk te herkennen.’ Foto: Fotostudio Wierd

De energieprijzen stijgen en boodschappen doen wordt ook steeds duurder. Jelte Ferweda is voorzitter van Burgers in de Knel en hoopt met burgerinitiatief ‘Dronten geeft Warmte’ mensen te helpen die wat krapper bij kas zitten.

Burgers in de Knel en Dronten geeft Warmte hangen gezamenlijk met vele andere initiatieven onder de paraplu van Stichting MeerSamen. In samenwerking met de gemeente Dronten zijn ze actief in Swifterbant, Biddinghuizen en Dronten.

Wintermaanden kunnen ellendig worden

‘Zelfs de middeninkomens krijgen het moeilijker. De inflatie zit nu op 9,5 procent. Dat betekent dat vooral de wintermaanden ellendig kunnen worden,’ legt Ferwerda uit. Het burgerinitiatief helpt daarom nu, maar ook later in het jaar preventief om de hoge energiekosten te verlagen.

Dronten geeft Warmte stelt samen met het Energieloket en Energiebespaarshop.nl duurzaamheidspakketten samen. ‘Per huis bekijken we wat er nodig is. We geven ieder huishouden die het nodig heeft in ieder geval middelen waarmee we op de lange termijn hun energiekosten kunnen verminderen. Denk hierbij aan tochtwerende middelen, folies die warmte van de kachel weerkaatsen, isolerende folie voor op het raam, of ledverlichting. Gloeilampen kunnen namelijk makkelijk vervangen worden door led-lampen.’

Korte pauze in de zomermaanden

Het burgerinitiatief heeft tot nu toe al enkele tientallen huishoudens binnen de gemeente Dronten geholpen. ‘In de zomermaanden nemen we een korte pauze, waarna we snel weer aan de slag hopen te kunnen om spullen te verzamelen zodat we klaar zijn voor de winter,’ vertelt Ferwerda.

Huishoudens die het nu, of later dit jaar moeilijker kunnen krijgen, kunnen zich aanmelden op verschillende manieren. Zo zijn er aanmeldformulieren te vinden in het MeerSamen Journaal op www.meersamen.nu. Deze formulieren kunnen uitgeprint en ingeleverd worden bij de kartonnen ‘bussen’ die je bij supermarkten en openbare gebouwen vindt. ‘Ze zijn makkelijk te herkennen,’ aldus Ferwerda. ‘Ze hebben een paarse ondergrond met “Dronten geeft Warmte” erop.’ Daarnaast kunnen mensen zich aanmelden - met vermelding van adresgegevens - via dontengeeftwarmte@meersamen.nu.

Dronten geeft Warmte ondersteunen

Jelte hoopt dat de inwoners van Dronten elkaar ook gaan helpen wanneer dat nodig is. ‘We roepen op om de medebewoners in jouw buurt die krap zitten te helpen. Laat anderen niet in de kou als jij er wel warmpjes bij kan zitten.’

Door de bijdragen van de burgers kan Dronten geeft Warmte nog meer pakketten samenstellen die huizen duurzamer maken. ‘Daarmee kunnen we hun financiële situatie samen met elkaar wat verbeteren,’ zegt Jelte. De bijdragen kunnen worden overgemaakt op NL95 RABO 0189 6153 03 van Stichting MeerSamen, onder vermelding van ‘Dronten geeft Warmte’.

Nieuws

menu