Dronten Toen | Buitengebied in de ban van inbraken

'Politie grijpt vier boerderij-inbrekers'. Foto: Kees Hermus

In aflevering 106 van ‘Dronten Toen’ schrijft Kees Hermus over boerderij-inbraken.

De laatste tijd hoor je wel eens over inbraken in landbouwschuren of inbraak in buitenstaande tractoren. Tegenwoordig gebruiken de boeren in hun tractoren GPS-apparatuur. Dit GNSS (Global Navigation Satelite System) kan grote invloed hebben op de bedrijfsvoering en het rendement van het akkerbouwbedrijf. Vele tractoren zijn ermee uitgerust. Helaas is daarmee ook een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan, want GPS-systemen zijn populair geworden.

Rondtrekkende groepjes Joegoslaven

In 1976 en 1977 waren regelmatig berichten te lezen over inbraken in boerderijwoningen door rondtrekkende groepjes Joegoslaven. In de Flevolander van 15 maart 1977 staat de kop: ‘Politie grijpt vier boerderij-inbrekers’. Daarboven in een wat kleinere kop staat dat de landbouw angstig is door al die inbraken. Deze, overwegend heel jonge daders van 12, 15 en 22 jaar, werden aan de Ketelweg op heterdaad betrapt met een schroevendraaier in de hand en werden gearresteerd.

Naar de mening van de krant waren de gebruikte inbraakmethoden simpel, maar toch niet ongevaarlijk. Dikwijls werd bij de boerderijwoning aangebeld en als er opengedaan werd de vraag naar de juiste weg gesteld of men wilde kippen kopen. Als er niet werd opengedaan, begon men met de inbraak. Wat soms tot grote vernielingen leidde.

Alertheid bewoners

De plaatselijke kranten en de landbouwbladen besteedden veel aandacht aan dit fenomeen. Door de alertheid van bewoners van het buitengebied kreeg de politie van Dronten en Lelystad bijna dagelijks tips over ‘vreemde’ bezoekers of verdachte auto’s. Daar was de Rijkspolitie, naar eigen zeggen, wel gelukkig mee. Soms konden ze met die meldingen toch een aantal inbrekers aanhouden, door bijvoorbeeld snel de uitvalswegen af te zetten.

Er ontstond zelfs het idee om een soort bewakingsdienst in te stellen. Het is niet duidelijk of dat er van gekomen is. De inbraken bleven echter nog wel een tijdje plaatsvinden. In één van de volgende edities, naar aanleiding van weer een arrestatie, merkt de krant op, dat er al veertien verdachten van boerderij-inbraken zijn aangehouden. Soms vindt men iets terug van de opbrengst van de inbraak, maar kostbare spullen zijn meest onvindbaar.

Nieuws

menu