Dronten Toen 98 | VPRO’s TV Marathon Eetshow werd opgenomen in de kas van de Flevohof

'VPRO TV Eetshow'. Foto: Kees Hermus

In aflevering 98 van Dronten Toen schrijft Kees Hermus over de Flevolandse link met het VPRO-programma ‘TV marathon Eetshow’ op 11 februari 1976.

In de Flevolander van 10 februari 1976 wordt het programma aangekondigd. Het is een avondvullend programma voor iedereen die met voedsel te maken heeft en dat is natuurlijk iedereen. De VPRO heeft daarvoor een breed publiek geïnviteerd zoals boeren, winkeliers, alternatievelingen, deskundigen, grote bedrijven en gezinnen.

Kwaliteit van frikadellen

In het eerste deel van het programma gaat het over voeding en hoe het gemaakt wordt. Natuurlijk komt ook de kwaliteit aan de orde van onder meer frikadellen en toetjes van Mona, en hoe het aan de man wordt gebracht.

Deel twee gaat over de boeren die de grondstoffen produceren van de voedselproducten die in de supermarkt liggen. Daarbij komen de landbouwmechanisatie en de gevolgen daarvan aan de orde, maar natuurlijk ook het gebruik van kunstmest en chemicaliën. Ook wordt de sociaal economische positie van de West-Europese agrariër worden belicht.

Kant en klaar maaltijden

Het derde deel gaat over de kant en klaar maaltijden, zoals ze door de industrie worden gemaakt - de industrie die zoveel taken van de winkeliers heeft overgenomen. Alles wordt gepresenteerd met opnames op het land en in de fabrieken, liedjes over voedsel en speciale intermezzo’s zoals ‘Leuk om te weten’. Het duo Netty Rosenfeld en Frits Lambregts presenteert het programma. De bekende Ruud van Hemert is de samensteller en doet de eindredactie.

Nervositeit in agrarische kringen

Ik kan mij herinneren dat in agrarische kringen wel wat nervositeit ontstond. Want met de VPRO, die ook programma’s uitzond als ‘Hoepla’, de ‘Barend Servet-show’ en ‘Van Oekels discohoek’ wist je het maar nooit.

Wat was nou de link met Flevoland? Er werden opnames gemaakt in de kas van de Flevohof. Daarvan was bekend dat de bezoekers tijdens de opnames niet veel te drinken kregen. De VPRO was een kleine omroep en had het financieel niet gemakkelijk.

Om die reden had de VPRO het programma beperkt tot één in plaats van zes uitzendingen, maar dan één lange TV avond. Het werd een geslaagde poging genoemd om de veel omvattende materie rond het thema voedsel op een aansprekende manier aan de man te brengen.

Dronten Toen’ staat onder redactie van de Stichting Geschiedschrijving Dronten en wordt samengesteld aan de hand van eerdere publicaties in de Flevolander, voorloper van de FlevoPost.

Nieuws

menu