Dronten Toen 17 | Stuiterbom is na de drooglegging nooit teruggevonden

Stuiterbom onder een Lancaster bommenwerper. Geschiedschrijving Dronten

In aflevering 17 van de rubriek ‘Dronten Toen’ schrijft Kees Hermus het tweede deel van het artikel over de gevonden overblijfselen van de Lancaster.

Het 617e squadron van de Royal Air Force (RAF) was in de Tweede Wereldoorlog belast met het bombarderen van de verschillende stuwdammen in het Ruhrgebied. Dit was een speciale missie, bedoeld om de energievoorziening van de oorlogsindustrie te vernietigen.

Op de korrel nemen

De reden om de energievoorziening en niet de fabrieken zelf op de korrel te nemen, was dat de bombardementen op de fabrieken te weinig resultaat opleverden. De Duitsers bleken in staat om de schade snel te herstellen. De operatie heette Chastise, het squadron werd later ook bekend onder de naam ‘Dam Busters’.

Met de, op dat moment beschikbare, bommen zou het een erg lastige klus zijn. Onder leiding van de ingenieur Barnes Wallis werd met man en macht gewerkt om voor de opdracht geschikte bommen te ontwerpen. De bom moest krachtig genoeg zijn, maar ook weer niet te zwaar, want de Lancasters moesten in staat zijn de bom te kunnen dragen.

Cilindrische bom

Het resultaat was een cilindrische bom van circa 4.200 kilogram - Upkeep of stuiterbom genoemd - die met de cilindrische kant in de vliegrichting moest worden gedropt.

Elk vliegtuig droeg één bom aan een mechanisme dat de bom zijn rotatiesnelheid moest geven, alvorens het werd gelost. Vervolgens moest deze zware bom al stuiterend op het water tegen de damwand komen, daar afzinken en tot ontploffing komen: het werkte namelijk als een dieptebom. Om op de juiste hoogte te vliegen waren kruislichten aan de Lancaster gemonteerd.

In drie formaties richting Duitsland

Op 17 mei 1943 vlogen negentien Lancasters in drie formaties richting Duitsland met deze zware bommen en vlogen onder de radar door naar Duitsland. Naar verluidt zijn er elf weergekeerd. De missie was een succes, maar 53 bemanningsleden lieten het leven. Het was echter een enorme impuls voor de Britse moraal.

In de krant wordt melding gemaakt van een mysterie, waarbij door het lage vliegen over het IJsselmeer één zo’n stuiterbom los raakte van de Lancaster en het water raakte.

Nooit teruggevonden

De bom is echter nooit is teruggevonden na de drooglegging. Het vermoeden is dat de bom nog steeds ergens in het IJsselmeer ligt.

Nu heb ik zelf als agrariër wel eens een granaat naar boven geploegd. Een belletje naar de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) en dan werd het explosief later opgehaald. Die stuiterbom ben ik gelukkig nooit tegengekomen

Stichting Geschiedschrijving Dronten

‘Dronten Toen’ staat onder redactie van de Stichting Geschiedschrijving Dronten , en wordt geschreven aan de hand van eerdere publicaties in de Flevolander, voorloper van de FlevoPost. Voor dit artikel is ook gebruik gemaakt van Wikipedia.

Nieuws

menu