De Noord in Dronten: een allee, of alleen voordeuren?

De strook van De Noord aan de kant van OFW, Bol/Van Staveren en Polderscooter wordt herontwikkeld. Foto: Google Maps

De politiek in Dronten is er nog niet uit: moeten er in de plint van de toekomstige gebouwen aan De Noord woningen komen, of moet de strook behouden blijven voor perifere detailhandel? Het laatste staat nu in het bestemmingsplan, het eerste is wat het college graag wil. Maar verschillende partijen zijn bang dat wat je nu weggeeft, de komende 50 tot 100 jaar ook niet meer terugkomt.

Boulevard

Het gaat om de strook aan de kant van OFW, Bol/Van Staveren en Polderscooter. Dat gebied wordt herontwikkeld, één van de redenen waarom Bol/Van Staveren Dronten gaat verlaten. De bedoeling is dat er appartementengebouwen komen, net als aan de andere kant van De Noord.

Eerder is vastgesteld dat er in de plint ruimte moet zijn voor perifere detailhandel. Dat is grootschalige detailhandel die niet in een centrum past, zoals bijvoorbeeld de Leen Bakker iets verderop De Noord. Het idee was ooit dat er zo een brede en uitnodigende allee zou komen die de bezoeker die argeloos uitstapt op station Dronten vanzelf naar het centrum leidt: het station als landmark, de Ludgerustoren als landmark aan de andere kant en de bezoeker weet precies waar hij moet zijn voor een lommerrijke wandeltocht naar het centrum en terug.

Geen interesse

Eerder was er in de politiek al veel kritiek op de bouw aan de andere zijde van De Noord, want die heeft volgens veel partijen nou niet bepaald de allure gekregen die bij een allee hoort. Nu stelt het college voor om in de onderste strook van de nu te ontwikkelen zijde van De Noord toch ook woningbouw toe te staan.

De reden is heel simpel: er is totaal geen interesse vanuit de markt om er perifere detailhandel te bouwen met woningen daar bovenop. ‘We proberen dat echt al jarenlang, maar er is geen vraag naar. En de verwachting is ook niet dat die er de komende tijd wel zal komen. In de stedelijke ontwikkeling rond stations wordt elders ook ingezet op woningbouw. En woningen hebben we ook hard nodig,’ zegt wethouder Peter van Bergen. Daar bestaat wel interesse voor. ‘Er zijn concreet vier projecten, die samen goed zijn voor 240 woningen, waarvan 40 in de plint.’

Fundamenteel besluit

Maar verschillende partijen twijfelen. ‘Het besluit dat we nu nemen, is wel fundamenteel. Want die gebouwen staan er voor de komende 50 tot 100 jaar. Dat vraagt om een iets fundamenteler debat dan om een besluit dat je even op een donderdagavond neemt,’ zegt Paul Vermast (GroenLinks). SP, ChristenUnie, PvdA, VVD en D66 sloten zich daarbij aan.

GroenLinks vraagt zich af of er niet voor elke afwijking op de regel, zoals voor nu voor de vier ideeën, een apart besluit kan worden genomen, zonder dat voor het hele gebied te doen. Volgens wethouder Van Bergen kan dat wel, maar komt dat de snelheid en de duidelijkheid niet ten goede. Over twee weken neemt de gemeenteraad er een besluit over. Dan zal blijken of de plint op De Noord vooral uit voordeuren van appartementen zal komen te bestaan of dat er ook nog bedrijvigheid mogelijk is.

Nieuws

Meest gelezen

menu