De Fietsende Vrienden gaan 1.500 kilometer fietsen voor het goede doel

De Fietsende Vrienden. Foto: Erik Franssen

Arjan van Egmond uit Lelystad fietst samen met zijn vrienden Robert Baarda, Richard Drenth en Age Yska als De Fietsende Vrienden de Tour de TBE. Een zelf opgezette fietstocht van 1.500 kilometer van Swifterbant naar Stockholm. Met als doel: aandacht vragen voor de tekenbeetziekte TBE (Tick- Borne Encephalitis).

Vriend en broer van de groep Jaap overleed aan de gevolgen van TBE. Die fatale tekenbeet liep hij op in de frisgroene natuur. ‘Na een ziekbed van een halfjaar waarin zijn hersenen langzaam werden aangetast, overleed onze vriend en broer Jaap (43) in onze aanwezigheid aan de gevolgen van de tekenbeetziekte TBE (Tick-Borne Encephalitis).’

Nog geen behandeling beschikbaar

Omdat niemand anders dit mag overkomen, komen de Fietsende Vrienden in actie. Tegen TBE is nog geen behandeling beschikbaar. Door een fietstocht te houden wil de groep onderzoeksgeld ophalen en aandacht vragen voor de ziekte. De mannen komen allemaal oorspronkelijk uit Swifterbant en zijn inmiddels uitgevlogen naar andere delen van het land.

Teken zijn kleine beestjes die ziektes kunnen overbrengen bij een beet. Dat kan overal gebeuren. In het bos, duinen, de heide, parken, weilanden of zelfs in de eigen tuin. De meest bekende ziekte die wordt overgedragen door teken is lyme. Daar kunnen mensen heel ziek van worden. Maar, er zijn ook teken in Nederland besmet met TBE. De kans op een infectie is klein, omdat het aantal besmette teken nog maar laag is. Toch is het belangrijk dat er meer bekendheid over de ziekte komt, vinden de Fietsende Vrienden. Want ook TBE kan dodelijk zijn.

Tour de TBE

De fietstocht bestaat uit ruim 1.500 kilometer. Op 21 augustus trappen de vrienden af in Swifterbant, waar de vriendschap met Jaap ontstond. Via Duitsland en Denemarken zetten ze koers naar Stockholm. Daar woonde Jaap met zijn gezin aan het water. Op 6 september, de dag van Jaaps verjaardag, fietsen ze naar de witte kapel in Ekerö. Boven op de heuvel met uitzicht op een helderblauw meer, is zijn laatste rustplaats.

De liefde voor wielrennen ontstond in Valkenburg, bij het WK wielrennen. ‘Symbolisch gaf Jaap aan Arjan, destijds de minst fanatieke fietser, de gele trui. ‘Jij kunt dit ook,’ vertelde Jaap hem. ‘Sindsdien trappen we met grote regelmaat fanatiek op de pedalen en hebben we magische bergen als de Mont Ventoux, de Grossglockner, Grand Saint Bernard en de Passo Stelvio - mét zweet op ons voorhoofd - bedwongen. Niet gek dus dat we ons verenigd hebben in De Fietsende Vrienden,’ legt de groep uit.

Stichting Tekenbeetziekten

Stichting Tekenbeetziekten onderzoekt al vijftien jaar tekenbeetziekten. Er is namelijk nog veel onbekend over de ziekten, zowel in de medische- als wetenschappelijke wereld. De groep wil zo veel mogelijk geld aan Stichting Tekenbeetziekten doneren. Daarom proberen de vrienden de tocht zo kostenneutraal mogelijk te organiseren. Hierdoor gaat bijna al het opgehaalde geld naar de stichting. De stichting hoopt met het opgehaalde geld het volgende te kunnen doen: meer bekendheid geven aan de toename van TBE in Nederland, de herkenning van symptomen van TBE, preventie van tekenbeten en meer onderzoek doen naar de besmetting van teken met TBE.

Meer over de Fietsende Vrienden is te vinden op defietsendevrienden.nl/ons-doel/ . Doneren kan ook.

Nieuws

menu