Daan Schuurmans bezoekt opgravingen bij Swifterbant in de nieuwe televisieserie 'Het verhaal van Nederland'

Still uit de eerste aflevering: opgravingen bij Swifterbant. Foto: NTR

In de eerste aflevering van de nieuwe tiendelige televisieserie ‘Het verhaal van Nederland’ neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee naar opgravingen bij Swifterbant.

In aflevering 1 , op woensdag 2 februari om 20.35 uur op NPO 1, gaan we terug naar de tijd van jagers en boeren (300.000 voor Christus – 50 v. Christus). Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm. Door klimaatveranderingen moeten de eerste bewoners zich aan hun nieuwe leefomstandigheden aanpassen.

[De trekst gaat verder na de foto]

We volgen Ava, een jonge jagersvrouw. Haar leven zal radicaal veranderen wanneer ze in aanraking komt met de eerste boerenkolonisten.

Graankorrels van meer dan 6000 jaar oud

In het Rivierduingebied bij Swifterbant werden menselijk resten gevonden van 6000 jaar oud. De eerste landbouwers in dit gebied: de Swifterbantcultuur. We zien de eerste tekenen van landbouw in Nederland; graankorrels van meer dan 6000 jaar oud. In de prehistorie bestond dit gebied uit akkerland, dat later onder water liep. Daardoor zijn deze graankorrels eeuwenlang bewaard gebleven.

[De tekst gaat verder na de foto]

Aangrijpende verhalen

Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.

Op het slagveld met de Bataven

De kijker is getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen, en we zien hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.

Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Indonesië.

De TV-serie Het Verhaal van Nederland is vanaf 2 februari iedere woensdagavond te zien om 20.35 uur op NPO1.

Nieuws

menu