Werk Cyril Lixenberg in perspectief in De Meerpaal

Kunstwerk van Cyril Lixenberg op de Ketelmeerdijk in Dronten. Foto: Fotostudio Wierd

In De Meerpaal in Dronten is van 9 oktober tot 6 november een tentoonstelling te zien over het werk van kunstenaar Cyril Lixenberg. Daarmee wordt een oude belofte ingelost: in 2019 dienden D66, VVD en ChristenUnie een voorstel in om een dergelijke expositie te organiseren. Dat voorstel werd toen door de gemeenteraad aangenomen.

Er is geen Drontenaar die de werken van Lixenberg niet kent, al zal niet iedere inwoner zich daar bewust van zijn. Wat ooit in 1988 begon met de drie beelden op de Ketelmeerdijk bij Ketelhaven - een driehoek, cirkel en vierkant in lijnopstelling - mondde in de loop der decennia uit in 26 grote werken van de kunstenaar in de openbare ruimte in de gemeente. Veel daarvan zijn gemaakt van Cortenstaal en te herkennen aan de roestbruine kleur.

[De tekst gaat verder na de foto]

Lixenberg had bovendien een loods aan de Staalwijk, waar hij werkte en waar veel van de in 2015 overleden kunstenaar liggen opgeslagen. Het gaat dan niet alleen om beelden, maar ook om schilderijen, ontwerptekeningen, schaalmodellen, grafisch werk en emaillen.

Tentoonstelling

Een deel van dat (onbekendere) werk zal op de tentoonstelling te zien zijn. Ook wordt op de tentoonstelling het buitenwerk van Cyril Lixenberg in perspectief geplaatst van het omvangrijke oeuvre van de kunstenaar en worden er voor de gelegenheid drie buitenbeelden onder de luifel van de Meerpaal aan het Meerpaalplein geplaats.

[De tekst gaat verder na de foto]

Storytelling

Ook bewoners worden in de vorm van ‘story telling’ betrokken bij het project. Met persoonlijke getuigenissen en ervaringen over Lixenberg brengen ze de werken in de buitenruimte weer tot leven. Daarnaast fotografeerde de bekende kunstenares en dochter van Lixenberg, Dana Lixenberg, opnieuw alle buitenwerken. Deze foto’s zullen op hun beurt ook weer in de openbare ruimte getoond worden.

Het project omvat ook een publicatie. Hierin zijn onder meer de verhalen van bewoners, de foto’s van Dana Lixenberg en een geactualiseerde routekaart langs de beelden in de openbare ruimte van Dronten opgenomen.

Crowdfunding

Voor die publicatie loopt nog een crowdfunding. Drontenaren en bedrijven die de werken van Lixenberg herkennen, waarderen en een warm hart toedragen, wordt gevraagd daar aan mee te doen. Dat kan via deze link .

Nieuws

menu