FlevoPost-journalist Gerrit Wijnne nam een kijkje in de loods van Cyril Lixenberg in Dronten en was onder de indruk

De loods van Lixenberg aan de Staalwijk. Foto: Gerrit Wijnne

Cyril Lixenberg, is dat niet die kunstenaar wiens metershoge uit staal opgetrokken werken her en der in de gemeente Dronten staan? Inderdaad, dat is hem.

Er ging een wereld open

De naam Lixenberg is voor de gemiddelde inwoner van Dronten de man van díe kunstwerken. Gemiddelde Drontenaar die ik ben, ging er een wereld voor me open toen ik op uitnodiging van Bert Bruinewoud, curator van het werk van de op 10 januari 2015 overleden kunstenaar, een kijkje mocht nemen in het atelier annex de loods waar het werk van Lixenberg is opgeslagen. Het eerste wat opvalt zijn de metershoge stalen kunstwerken rond het gebouw. Dit is de Lixenberg die we allemaal kennen.

Op zijn kop gezet

Eenmaal binnen wordt je beeld van de in Londen geboren maar in Amsterdam groot geworden kunstenaar op zijn kop gezet. De man heeft in zijn leven een indrukwekkende hoeveel kunst geproduceerd. En de werken in de openbare ruimte van Dronten zijn daar slechts een klein deel van. Lixenberg heeft in zijn leven, rekende Bruinewoud voor, zeker duizend ontwerpen gemaakt. Het is een bijzondere ervaring als je voor het eerst iets ziet waar je het bestaan nooit van hebt vermoed.

Achtergrond van mijn brein

Ik had jaren geleden eens gehoord dat Lixenberg een loods had in Dronten, maar in de loop der tijd was die wetenschap op de achtergrond van mijn brein geraakt en daar niet meer vandaan gekomen. Toentertijd heb ik nooit geprobeerd me een beeld te vormen van de werkplaats van Lixenberg. Ik ben niet bepaald een hardcore liefhebber van beeldende kunst, dus dan doe je er ook geen moeite voor.

Sfeersnuiven

Toch kon ik de uitnodiging van Bruinewoud - in het verleden werkzaam bij de gemeente Dronten en bij het CKV (dat later opging in De Meerpaal) - een kijkje te komen nemen in de loods van Lixenberg niet naast me neerleggen. ‘Kom je even sfeersnuiven,’ zei hij. Via een halletje kom je binnen in een kantine/kantoor/vergaderruimte, met langs één wand kunstboeken uit de persoonlijke collectie van Lixenberg.

Schilderijen en grafiekwerk

Door een deur kom je in een opslagruimte met stelling- en ladekasten vol schilderijen en grafiekwerk. Nog een deur door kom je in een werkplaats. Hier staan grote en kleine uit staal vervaardigde kunstwerken en opnieuw kasten vol werk dat Lixenberg heeft nagelaten. Na zijn overlijden zijn alle werken vanuit zijn atelier in Amsterdam naar Dronten verplaatst. Drie verhuiswagens vol. Langs één wand staan gestapelde dozen. De inhoud daarvan moet Bruinewoud nog inventariseren. Ik vind het indrukwekkend. Niet dat ik ineens een groot liefhebber ben van het werk van Lixenberg - om dat te beoordelen moet ik zijn werk eerst beter leren kennen, maar de omvang van de collectie is ongekend. Je zou er met gemak een museum mee kunnen vullen.

Nieuws

Meest gelezen

menu