Column Wijnne's Waarheid | Max, Mathieu, Greg en lange mannen

Max Verstappen. Foto: ANP

Als de buren thuis waren moeten ze me hebben horen schreeuwen toen Max Verstappen in de laatste ronde Lewis Hamilton inhaalde. Net als in miljoenen andere Nederlandse huiskamers ontplofte het in huize Wijnne.

Een oerschreeuw ontsnapte aan mijn keel, terwijl ik opsprong uit mijn stoel en de vuisten balde met een hartslag die ongemeen hoog moet zijn geweest. De taferelen nadat de finishvlag was gevallen bezorgde me kippenvel tot achter m’n oren. Zelfs dagen later voelde ik die emotie opnieuw als ik de beelden terugkeek. Deze laatste minuten van de Grand Prix van Abu Dhabi en de paar minuten nadat Verstappen als eerste over de streep kwam en daarmee de wereldtitel pakte behoren tot de mooiste sportmomenten waarvan ik in mijn leven getuige ben geweest.

Amstel Gold Race

Die prachtige ontknoping deden mijn gedachten de daaropvolgende dagen terug gaan naar vergelijkbare, kippenvel veroorzakende sportmomenten. Ik dacht aan de overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race van 2019. Ik kijk die doldwaze slotfase nog steeds met enige regelmaat terug op YouTube. Hoe Van der Poel vanuit schijnbaar kansloze positie, sleurend op kop van het achtervolgende groepje, ineens opduikt bij de koplopers en uiteindelijk met een ziedende sprint de overwinning voor zich opeist, ik krijg er geen genoeg van.

Ontknoping Tour de France 1989

Ook zo’n moment is de ontknoping van de Tour de France in 1989, waar Greg Lemond in de slottijdrit van slechts 24 kilometer zijn achterstand van 50 seconden op Laurent Fignon in het algemeen klassement ombuigt in een voorsprong van 8 seconden. Iets wat op voorhand niemand voor mogelijk houdt.

Goud op de Olympische Spelen in 1996

Ook onvergetelijk is voor mij het moment waarop het Nederlands volleybalteam op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta goud pakte door aartsrivaal Italië in de finale met miniem verschil te verslaan. Slechts één keer eerder hadden de lange mannen dat geflikt. De rillingen lopen me nog over de rug als ik de beelden van het beslissende punt en de euforie die volgde terugzie.

Onmogelijke taak

Deze momenten hebben een aantal zaken min of meer gemeen. De uiteindelijke winnaar lijkt op voorhand voor een onmogelijke taak te staan en het wedstrijdverloop bevestigt dit alleen maar. De sporter of het team in kwestie weigert zich echter neer te leggen bij dat wat onvermijdelijk lijkt. Misschien zelfs tegen beter weten in blijven ze volharden. Vanuit ogenschijnlijk hopeloze positie komt de sporter terug om uiteindelijk toch als eerste te eindigen. Die criteria - laten we het zo maar noemen - maken dat deze sportmomenten je een leven lang bijblijven.

Nieuws

Meest gelezen