Column Kees Bakker | Wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) van Dronten moet zich ver houden van meningen spuien via Twitter. 'Al helemaal als je er kennelijk geen besef van hebt hoe Twitter werkt'

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen. Fotostudio Wierd

De nieuwe wethouder van de ChristenUnie in Dronten, Gerrit Jan Veldhoen, heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Vorige week donderdag was er een kleine discussie in de gemeenteraad over het feit dat hij over het opknippen in twee delen van het plan voor de uitbreiding van Swifterbant geen contact heeft gehad met Dorpsbelangen Swifterbant.

Die hadden het wel van tevoren willen weten, zo beklagen ze zich op hun site. En aangezien ‘communicatie’ toch één van de hot items is in dit dossier en dat mede reden was waarom er een wethouder op is gesneuveld, vroegen verschillende partijen zich af of dit niet anders had gekund of gemoeten.

Breed betoog

Veldhoen begon als antwoord op vragen daarover van D66 aan een breed betoog, waarin hij zo ongeveer de hele geschiedenis van de besluitvorming rond Swifterbant-Zuid behandelde, maar dat werd zelfs de burgemeester iets te gortig. ‘Beperk u tot antwoord geven op de vragen,’ hield hij de wethouder voor. Conclusie: nee, hij had inderdaad niet van tevoren contact opgenomen met Dorpsbelangen, maar zou dat nu alsnog gaan doen. Dat is, gezien de voorgeschiedenis in dit dossier, niet handig.

Kritische tweet

Zaterdag deed de nieuwe wethouder van zich spreken door een kritische tweet over de boostervaccinatie de wereld in te sturen. ‘Als we nu niet weten wat omikron gaat doen, waarom moeten we dan een booster nemen? Want ze weten niet of die gaat beschermen, maar je moet het wel nemen!?’ PvdA en GroenLinks waren er snel bij deze tweet te bekritiseren. ‘Wethouder trekt werking booster in twijfel. Hij mag een eigen mening hebben en geloven wat hij wil, maar als wethouder dien je het algemeen belang! Baseer je op de feiten. Booster wordt al voor omicron ingezet voor betere bescherming!’ twitterde Suzanne Stoop, die daarbij meer blijk gaf van kennis van de feiten dan de wethouder. ‘Nee! Dat méén je niet! Op het moment dat de minister-president staat te vertellen dat ongeveer alles dicht moet, ga je dit zitten tweeten? Sorry hoor, dan mis je als wethouder wel erg de aansluiting op de samenleving!’ twitterde Paul Vermast. Ook een rake conclusie.

Excuses

Natuurlijk bood Veldhoen zijn excuses later aan, maar wat mij fascineert: waarom voel je de behoefte om, als je die mening hebt, dat wereldkundig te maken? Waarom gebruik je daar het schitterende medium van Twitter voor? Je weet dat er gedonder van komt, je weet dat alles wat je als wethouder tweet onder een vergrootglas wordt gelegd. En als je dat niet weet, dan mis je inderdaad een beetje de aansluiting met de maatschappij vandaag de dag.

Kijk, van mij mag Veldhoen het vinden, die wat in mijn ogen domme mening over de boosterprik die in ieder geval niet door deskundigen wordt gestaafd. En als je dat op de verjaardag van je vrouw tegen het vierkoppige bezoek vertelt: leef je uit! Maar twitteren? Waarom? Wat draagt dat bij? Worden we daar iets wijzer van?

Sociale incontinentie

Een goeie grap via Twitter kan ik erg waarderen, maar meningsuitwisseling via 280 tekens? Wat mij betreft is dat vooral, en ik citeer Matthijs van Nieuwkerk, ‘sociale incontinentie’. Daar moet je je als bestuurder ver van houden. Al helemaal als je er kennelijk geen besef van hebt hoe Twitter werkt en hoe tweets gelezen worden of kunnen worden. Wederom: niet handig.

Nieuws

Meest gelezen

menu