Column Kees Bakker | 'Swifterbant kan uitbreiden, nu werken aan die trauma’s...'

Het uitbreidingsgebied ten zuiden van Swifterbant. Archieffoto: Fotostudio Wierd

De kogel is door de kerk, Swifterbant-Zuid heeft haar uitbreidlocatie, maar tjonge, jonge jonge, wat een korte maar heftige raadsvergadering ging daar vorige week donderdag aan vooraf.

Partijen lagen mijlenver uit elkaar. Waar vijf partijen vonden dat dit proces weliswaar niet best was geweest, maar het college zich uiteindelijk van haar taak heeft gekweten en aan de opdracht van de raad heeft voldaan, zetten drie partijen de hakken in het zand.

‘Machtsmisbruik’

Dat Paul Vermast de wethouder op een bepaald moment van ‘machtsmisbruik’ betichtte… tja, dat zijn in de politiek hele zware woorden. Vermast houdt wel van een wat zwaar aangezette toon en een beetje drama in zijn betogen, maar aan zijn oprechtheid in deze hoeft niet te worden getwijfeld. Laat ik het dus maar duidelijk zeggen: dit heeft niets met de verkiezingen te maken, dit is echt een fundamenteel verschil van opvatting over hoe een gemeente zich kan of moet gedragen. De woede van Vermast en zijn mederaadslid Danieke van Baal was oprecht.

Deadlines

Ik geloof niet dat ik het eens ben met Vermast. In onderhandelingen tussen gemeente en bedrijven kan het er hard aan toe gaan, maar mag je ook deadlines stellen. Dan moet je niet, op het moment dat je weet dat er eigenlijk getekend moet worden, nog eens met extra eisen komen of een bepaald onderhandelingsresultaat nog eens op tafel leggen. Op een gegeven moment ga je akkoord met een deal of niet.

Alle betrokken partijen wisten dat dit moment er aan kwam. Ik weet natuurlijk niet waar de onenigheid ‘m nog in zat, dat hoef ik ook niet te weten. Volgens wethouder Veldhoen ging het niet om een nieuw feit, maar om iets dat eerder al besproken was. Als je dan op het moment bent aangekomen dat er wel of niet getekend moet worden, kun je ook van een gemeente niet verlangen dat die dan zegt ‘Oh, u wil het daar nog een keer over hebben? Nou, dan stellen we de deal nog even uit.’ Op een gegeven moment moeten er knopen worden doorgehakt en handtekeningen worden gezet. Ik schat in dat er in dit geval absoluut geen sprake is van ‘machtsmisbruik’.

Trauma’s

Dat neemt niet weg dat dit een proces is geweest dat de gemeente een aantal trauma’s heeft bezorgd. De kunst is nu daar weer uit te komen en te voorkomen dat die trauma’s bij nieuwe grote woningbouwlocaties zich weer voordoen.

Suzanne Stoop (PvdA) kon donderdag niet bij de vergadering aanwezig zijn, zij zat met corona thuis. Burgemeester Gebben stond daar ook nog even bij stil en zei dat hij het jammer vond dat zij er niet bij was. Dat is mooi en ik sluit me daar graag bij aan. Stoop is één van de grote criticasters geweest in dit proces en heeft daarbij vaak de vinger op de zere plek weten te leggen. Zij zou donderdag waarschijnlijk ook tegen hebben gestemd. Dat ze er nu, door corona, niet bij kon zijn en dus haar zegje niet kon doen, is voor haar een drama. Temeer omdat zij stopt met de politiek en dit haar laatste reguliere raadsvergadering zou zijn geweest. Het is jammer dat die aftocht zo gaat, dat gunt niemand haar. Waarvan akte.

Nieuws

Meest gelezen

menu