Columnist Kees Bakker constateert dat er in de politiek in Dronten iets te veel over en te weinig met de mensen zelf wordt gepraat

Dorpsbelangen Swifterbant vindt dat de paardenweides niet goed liggen in het met woningbouw uit te breiden gebied. Foto: Fotostudio Wierd

Twee weken geleden werd er in de gemeenteraad van Dronten gediscussieerd over de kritiek van de OVDD op de gemeente, dat er vooral veel over ondernemers wordt gepraat, maar weinig met ondernemers. Die kritiek richtte zich op de burgemeester en de wethouder economische zaken, maar de gemeenteraad mag zich dat ook aantrekken.

Rob van der Schans (D66) deed wat dat betreft al een aardige duit in het zakje - ik zal het artikel verder niet herhalen.

Afgelopen donderdag deed zich een zelfde voorbeeld voor. Op het voorstel over het bestemmingsplan Swifterbant-Zuid waren aardig wat insprekers afgekomen of uitgenodigd, dat was me niet helemaal duidelijk.

Het ging in ieder geval om Swifterbanters die de afgelopen jaren in verschillende werkgroepen actief hebben meegedacht over hoe en waar Swifterbant kan groeien. Een groot deel van de discussie ging echter over of de paardenweides in het gebied wel of niet verplaatst moeten worden. In de gemeenteraad is het daar de afgelopen tijd ook vaak over gegaan, mede gevoed door Dorpsbelangen Swifterbant, die vindt dat de weides daar niet goed liggen in het met woningbouw uit te breiden gebied.

Vertegenwoordigers van de paardenweides zien het probleem echter niet. Zij denken dat de toekomstige bewoners er weinig last van zullen hebben en het misschien zelfs wel leuk vinden, de paarden in de buurt. Je gaat ten slotte wel in een plattelandsdorp wonen.

‘Misschien is er de afgelopen tijd iets te veel over de paardenweides maar te weinig met de mensen van de paardenweides zelf gepraat?’, was mijn gedachte. Bijzonder. In ieder geval goed dat de gemeenteraad nu voor een ander vergadermodel heeft gekozen, waarin er wel meer ruimte is voor inwoners om mee praten en mee te denken.

Dat nieuwe vergadermodel zit nog in de testfase, maar bewees donderdag alvast haar waarde. Zo kunnen er heel wat brandbrieven worden voorkomen in de toekomst, en dat is nog altijd beter dan genezen.

Nieuws

Meest gelezen

menu