Column Kees Bakker | Mooie debatten in Dronten

De raadzaal in Dronten. Fotostudio Wierd

Diverse partijen in de gemeenteraad van Dronten feliciteerden elkaar donderdag met het goede debat, deze keer en twee weken daarvoor, over de winkeltijdenverordening. Ook de burgemeester gaf de raad een compliment.

Het waren inderdaad mooie debatten, waarin partijen er redelijk scherp in gingen, maar elkaar ook in hun waarde lieten.

Ondergetekende werd donderdag geciteerd uit zijn column van een week eerder; wie ben ik dan om te zeggen dat het geen goed debat was? Het was wel een debat waarbij de partijen van tevoren hun stellingen al hadden betrokken en niet van plan waren daar vanaf te wijken. Het spannendste was wat GroenLinks en de PvdA zouden vinden, omdat die het eerste debat over dit onderwerp niet meededen. Maar dat Leefbaar Dronten, de VVD en D66 voor verruiming van de winkelopening voor alle winkels op zondag waren, dat CDA en Dronten Sociaal dat alleen wilden voor de supermarkten en dat ChristenUnie op zondag helemaal geen winkels open wil: dat stond al vast.

Ik vond het debat daarna eigenlijk veel mooier. Dat ging over de WMO voor mensen die daar, gezien hun beperking of ziekte, langdurig gebruik van zullen maken. Moet je die elk jaar onderwerpen aan een herindicatie voor de zorgvraag, hetgeen elke keer veel stress oplevert? Alle partijen dienden een voorstel in om dat voortaan maar niet meer te doen, behalve de PvdA. In eerste instantie denk je dan: waarom steunt de PvdA dit voorstel niet? Maar na het indrukwekkende betoog van Jan Ammerlaan van Leefbaar Dronten waarom dit een goed idee is, was het betoog van Sandra Nobel van de PvdA die daar vraagtekens bij zette net zo indrukwekkend. Toen wethouder Duvekot ook nog een duit in het zakje deed en daarmee de bezwaren of zorgen van de PvdA wist weg te nemen, stemde de raad unaniem in met het voorstel. Mensen die cynisch zijn over lokale politiek of denken dat die politici met een hoop blah blah een beetje gewichtig doen in de raadszaal en daar besluiten nemen die ver van de gewone inwoners af staan, moeten dat debat maar eens terugkijken. Dat kan ten slotte tegenwoordig allemaal, lang leve de digitale revolutie. Dat debat ging ergens over, want het besluit dat werd genomen heeft wel degelijk invloed op bepaalde inwoners van onze mooie gemeente. En als u dat debat dan terugkijkt, ach, pik dan het debat dat daaraan vooraf ging over de winkeltijdenverordening ook maar even mee. Er zijn slechtere manieren om je avond te besteden.

Nieuws

Meest gelezen

menu