FlevoPost-columnist Kees Bakker vindt de woede van het Dronter raadslid Suzanne Stoop (PvdA) misplaatst

Suzanne Stoop-Aszink. Archieffoto: Fotostudio Wierd

De woede van Suzanne Stoop (PvdA) over het feit dat de nieuwbakken en tijdelijke wethouder Gerrit Jan Veldhoen de kar gaat trekken in het proces over de groei van Dronten en het meedenken van de inwoners daarover, lijkt me wat overdreven.

Stoop zei donderdag 20 januari er met gestrekt been in te gaan. Volgens haar wil niemand ‘zijn handen branden’ aan dit dossier en dus hebben de VVD en Leefbaar Dronten het dus afgeschoven op ChristenUnie. En daarmee op een wethouder die na de verkiezingen niet terug zal keren.

Vreemd argument

Dat laatste is relatief. De verkiezingen zijn in maart en niet onmiddellijk daarna is er een nieuw college. Hij is dus nog niet weg, die wethouder. Maar het is ook een vreemd argument, omdat we van Ton van Amerongen en Irene Korting (beiden VVD) weten dat die stoppen als wethouder. Als die dit dossier op zich hadden genomen, was het dus ook van wethouder gewisseld. Blijft over Peter van Bergen (Leefbaar Dronten): een uitstekende wethouder, breed gedragen door coalitie en oppositie, maar ook van hem weten we niet zeker of hij terug zal keren in een volgend college. Er is namelijk ook nog zoiets als een verkiezingsuitslag waar je straks rekening mee moet houden.

Er is dus geen enkele reden het niet aan Veldhoen toe te vertrouwen. Bovendien snap ik niet waar het argument ‘Niemand wil er zijn handen aan branden’ vandaan komt. Het gaat hier om een procesnotitie die beschrijft hoe het proces naar groeien vorm kan worden gegeven en hoe inwoners daarbij betrokken kunnen worden. Daar kun je als wethouder geweldig mee scoren, lijkt mij. Als dat net zo’n mooie visie oplevert als de dorpsvisie van Swifterbant, heb je daarmee bij de kiezer, de bevolking en je medepolitici flink punten gescoord.

Geweldige kans om te scoren

En als Dronten vervolgens een groeispurt inzet waar inwoners blij mee zijn en zich in herkennen, en dat het dorp bovendien meer welvaart oplevert in de zin van winkel- en andere voorzieningen die beter passen bij een groter inwonertal, meer bedrijven, mooie wijken, meer keuze in woningen voor Drontenaren zelf en de mogelijkheid voor Drontenaren om binnen de gemeente wooncarrière te maken…. Wie wil daar nou niet zijn handen aan branden? Geweldige kans om te scoren, lijkt mij.

Als de woede van Stoop dus inderdaad ingegeven is door angst van de VVD en Leefbaar Dronten voor dit onderwerp, dan moet je concluderen dat die partijen een enorme kans hebben laten liggen.

De pot verwijt de ketel...

Maar waar Stoop deze keuze van wethouder een politieke keuze noemt, ingegeven door het feit dat er verkiezingen aan komen, is haar woede wellicht ook meer politiek en door de verkiezingstijd ingegeven. De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet, zoiets?

Nieuws

menu