Columnist Kees Bakker: 'Een echte boulevard aan De Noord in Dronten. Dat is wat je kunt krijgen als je geduld uitoefent'

De Noord in Dronten. Foto: Google Maps

Ik vind het een interessante worsteling van de gemeenteraad van Dronten, die met De Noord. De vraag of de onderste strook van de nieuwbouw aan de Bol-zijde behouden moet blijven voor perifere detailhandel of dat er woningen mogen komen, is een aardig dilemma.

Volgens de wethouder is er nu, in de onderste strook, geen horeca mogelijk, daar is in het bestemmingsplan niet in voorzien. Hij zou dat nog even checken voor de besluitvormende raadsvergadering, want daar was wel wat verwarring over donderdag. Sommige partijen menen dat dit ook is toegestaan.

Aanzuigende werking

Ik herinner me de presentatie van de herinrichting van De Noord voor wat betreft het stuk tussen het station en het centrum. Toenmalig wethouder Nico Verlaan had het over de prachtige allee die er moest komen, en die door het landmark van de Ludgerustoren vanzelf een aanzuigende werking zou hebben op de treinreiziger die uitstapt op het station en denkt ‘Is er nog wat te doen in Dronten?’ Paul Vermast herinnerde zich donderdag dat het een boulevard moest worden, maar dat gold volgens mij vooral voor het gebied aan het water. Ik herinner me een allee.

Afhankelijk van de markt

Ik werd ook aangestoken door het enthousiasme van Verlaan en ik ben er ook van overtuigd dat hij het meende. Maar of het een allee zal worden, valt nu wel te betwijfelen. Je bent toch afhankelijk van de markt: wat willen ontwikkelaars er bouwen? Eerder spraken een deel van de raad en ook sommige Drontenaren hun teleurstelling uit over wat er nu aan de andere kant van De Noord is verrezen: wat eenvormige appartementenbouwen, zonder een architectonische smoel. Ik vind het moeilijk om daar kritiek op te hebben, want daar wonen wel mensen, en waarschijnlijk met veel plezier, maar de uitstraling van een allee heeft het niet gekregen.

De vraag die je op kunt werpen is of perifere detailhandel aan de andere kant wel dat beeld zal oproepen. Bij een allee denk je toch meer aan kleine bedrijvigheid: een leuk koffietentje, kantoortjes, zoiets. Tegelijkertijd, om de woorden van Roelf Raterink (PvdA) uit een nog niet zo ver verleden maar weer eens van stal te halen: je kunt het maar één keer verkloten.

Bouwen voor leegstand

Als er geen interesse is vanuit de markt, is er geen interesse vanuit de markt. Je kunt ook geduld hebben en kijken of die interesse er wel komt. Willemien Wever (CDA) opperde dat woningbouw in de plint op De Noord prima is, want als je de onderste laag leeg laat staan voor perifere detailhandel die er niet komt, bouw je voor de leegstand. Ze zag daar voorbeelden van in de omgeving, zoals bij Batavia Stad, waar de plint van het eerste appartementengebouw jarenlang leeg zouden hebben gestaan.

Maar dat is niet waar. Het eerste blok bij Batavia Stad is gebouwd in de tijd dat de woningen als warme broodjes over de toonbank gingen. Ja, de plint was niet vanzelf gevuld met restaurants en horeca, dat had tijd nodig. Maar kijk eens wat het geworden is! Daar kan het Havenkwartier in Dronten straks een puntje aan zuigen! Dat is wat Dronten graag gewild had. En nu, nu de woningen weer als warme boordjes over de toonbank gaan, schieten de andere drie blokken als paddenstoelen uit de grond en reken maar dat die plint straks ook heel gezellig wordt. Zo gezellig dat zelfs Roelf Raterink er zijn mancave in de tuin wel voor wil verlaten om er een biertje te gaan drinken. Een echte boulevard. Dat is wat je kunt krijgen als je geduld uitoefent.

Nieuws

Meest gelezen

menu